Změny pro plátce DPH: Přísnější pravidla pro efektivnější výběr i zjednodušení

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: Marek Podhora, E15

Nejen snížení sazby na knihy, léky a dětskou výživu, ale i dalších změn se dočkali od 1. října letošního roku plátci daně z přidané hodnoty. Další úpravy DPH budou následovat od 1. ledna 2015. Změny mají směřovat k efektivnějšímu výběru daní a účinnějšímu boji s daňovými úniky a podvody.

Zpřísnění podmínek pro aplikaci institutu tzv. nespolehlivého plátce - to je jedna z nejvýznamnějších novinek, které Finanční správa ČR ve snaze o zlepšení daňového prostředí od 1. 10. 2014 zavádí.

Od října je nově „nespolehlivým plátcem“ i ten, kdo se účelově vyhýbá komunikaci se správcem daně, opakovaně neplní lhůty pro odevzdání daňových přiznání, případně dluží státu na DPH více než půl milionu korun, a to minimálně čtvrt roku (dosud šlo o částku nad 10 milionů).

Nespolehliví na černé listině

Nespolehliví plátci se budou stejně jako dosud dostávat na černou listinu, kde jsou údaje o nich veřejně dostupné, mělo by jich ovšem výrazně přibývat. Vzhledem k donedávna benevolentním pravidlům bylo koncem září evidováno v ČR pouze 139 hříšníků. „Od 1. ledna 2015 přibude ještě další zpřísnění, které postihne zejména společnosti sídlící na virtuálních adresách,“ upozorňují zástupci FS ČR. Ty by se měly rovněž dostat na stejný veřejně přístupný seznam.

„Údaje o nespolehlivých plátcích lze získat na internetových stránkách finanční správy na adrese www.financnisprava.cz vpravo na stránce pod odkazem Registr plátců DPH. Vyhledávání je možné jednotlivě podle daňového identifikačního čísla (DIČ) plátce anebo souhrnně, kdy lze najednou zobrazit kompletní seznam všech nespolehlivých plátců registrovaných v České republice,“ uvádějí zástupci FS ČR.

Na zmíněný problém dosud výrazně doplácely firmy, jejichž dodavatelé zboží či služeb daň neplatili. Firma je povinna se za plátce zaručit a hrozí jí, že zaplatí dvojnásobnou DPH. Čím bohatší bude v registru seznam neplatičů daně, tím menší bude riziko, že si jakákoli firma pochybného dodavatele vybere.

Celý článek si můžete přečíst na webu BusinessInfo.cz