Co poslouchá Kapitán Demo Jiří Burian

Jiří Burian

Jiří Burian Zdroj: Nguyen Phuong Thao, Reflex

Se svými hudebními libůstkami se nám svěřil hudební producent, skladatel, textař, zpěvák a frontman skupiny Southpaw – Jiří Burian. Je synem písničkáře a spisovatele Jana Buriana a vnukem hudebního skladatele a divadelníka E. F. Buriana. Byl aktivní v řadě projektů, jako je Ghostmother a Republic of Two, nebo v indie rockové skupině Southpaw.

Od které písničky, kterou napsal někdo jiný, znáš celý text od začátku do konce?

Animal Nitrate od Suede. Suede jsou pro mě zásadní hlavně pro svůj originální sound a silně emotivní kytarové songy. A když jsem tuhle věc slyšel ve čtrnácti letech poprvé, okamžitě jsem věděl, že tohle bude kapela přesně pro mě. Od té doby se mě Brett Anderson a Suede drží a nikdy mě nepřestali bavit.

Jaké bylo první album, které sis koupil nebo dostal?

Leisure od Blur. Ukradl jsem tuhle kazetu v music shopu na Maltě. To se pak stalo ještě párkrát, potom mě chytli a od té doby nekradu. (směje se)

Co nejraději posloucháš v autě nebo v MHD?

Co jsi cestou sem poslouchal? Legendární hláška! (Úvodní otázka hudební talkshow On Air, pozn. red.) Já poslouchám všechno. Další legendární hláška.

Která písnička tě v poslední době nejvíc dostala?

Jon Hopkins ft. East Forest – Sit Around the Fire. Jon Hopkins je jeden z mých nejoblíbenějších producentů současnosti, jeho hudba mě doprovází při ranním běhání ve tmě a pouštím si ji při meditacích v ledové vodě. Jeho hudba je pro mě silně transcendentální a zatím jsem neobjevil žádného jiného skladatele, jehož hudba by mě dostávala do podobného stavu.

Ve kterém videoklipu bys chtěl prožít jeden den života?

V jakýmkoli klipu od Dema.

Co dalšího si v říjnu poslechnout?

Manic Street Preachers - The Ultra Vivid Lament

Velšská skupina Manic Street Preachers patřila k největším hvězdám britské kytarové scény 90. let. Teď se po tříleté pauze vrací s novým albem, na kterém hostují i Julia Cumming z brooklynských Sunfl ower Bean nebo Mark Lanegan ze Screaming Trees. Novinka je popisována jako uvolněný stadionový pop rock, který se pohybuje někde mezi The Echo & The Bunnymen, Roxy Music a skupinou ABBA, což je asi přesně to, co od MSP po třiceti letech na scéně očekáváme.

CHVRCHES - Screen Violence

Skotská elektropopová trojice Chvrches s debutem The Bones Of What You Believes strhla senzaci a zapadla do nostalgie po hřejivých osmdesátkových syntezátorech. Na vlně žánru, kterému se začalo přezdívat synthwave, se nese i jejich nejnovější album. A na něm se za mikrofonem vedle zpěvačky Lauren Mayberry a jejího hlásku rozzlobeného dítěte v jedné skladbě objevil i hostující Robert Smith z The Cure.

SOUTHPAW - I’m Really Gonna Miss These Songs When I’m Dead

Pražská indie rocková skupina Southpaw patřila na počátku nového milénia mezi nejviditelnější představitele tehdejší vlny nových skupin, které čerpaly zejména z vlivů britské nezávislé scény. V roce 2008 se však skupina odmlčela, z frontmana Jiřího Buriana se stal Kapitán Demo a klávesista Karel Havlíček se stal úspěšným skladatelem filmové hudby. Nyní se Southpaw vrátili s deskou, která má ambice být víc než jen vzpomínkou na léta strávená mezi Roxy a Palácem Akropolis. CO

Článek byl poprvé uveřejněn v módní bibli Formen v říjnu 2021.