Czech Design Week se v září opět vrací. Tentokrát v unikátním prostoru

Unikátní strop v Paláci U Stýblů.

Unikátní strop v Paláci U Stýblů. Zdroj: Anna Pleslová / Czech Design Week

Czech Design Week - František Jungvirt, TRDLÍK
Czech Design Week - František Jungvirt, kolekce GARDEN - RAINBOW SPRING
Czech Design Week
Czech Design Week - Gréta Kušnírová - Pochmurny
Czech Design Week - Mikolášková, Drobná,
8
Fotogalerie

Festival designové a umělecké tvorby Czech Design Week naskakuje na vlnu současného rozvolnění a vrací se do samého centra dění, a to doslova. Osmý ročník festivalu se představí v jinak nepřístupných prostorech Paláce U Stýblů (Palác Alfa) v Praze na Václavském náměstí.

Ve dnech od 10. do 12. září představí současnou českou designovou tvorbu napříč různými odvětvími. Autory letošního vizuálu přehlídky Czech Design Week 2021 jsou běloruský designér a student UMPRUM Sergei Gavroche a kreativní studio Loony Creators. 

V rozmezí tří dnů přehlídka nabídne formou panelových instalací tvorbu českých i zahraničních designérů, studentů, značek a studií napříč všemi obory designové tvorby od interiérového a průmyslového designu přes sklo, keramiku, fashion a šperk až po grafiku a vizuální tvorbu. Letošním ročníkem dominuje především snaha si festival společně s vystavujícími i návštěvníky užít. Stále opatrně a bezpečně avšak o nic míň intenzivněji než v minulých letech.

I proto se letošní ročník festivalu vrací do centra Prahy a zpřístupní jinak uzavřené interiéry funkcionalistické perly Václavského náměstí, Paláce U Stýblů, jež koncem dvacátých let navrhli architekti Ludvík Kysela a Jan Jarolím pro tehdejšího knihkupce Václava Stýbla. Ikonický prostor hostil legendární Nové divadlo, jež se stalo domovskou scénou prvorepublikového herce Oldřicha Nového, kavárnu Boulevard (později pojmenovaná Alfa) i kino Alfa, které jako první u nás disponovalo technologií širokoúhlého formátu CinemaScope a které hostilo premiéry velkofilmů jako například Amadeus Miloše Formana. 

Na koho z autorů se můžete těšit?

Gréta Kušnírová

Studentka Ateliéru keramiky a porcelánu na UMPRUM Gréta Kušnírová patří k novým objevům na poli designové scény, kterou se vyplatí sledovat. V rámci Czech Design Weeku prezentuje svoji nejnovější tvorbu, barevné "(pochm)urny", které pracují s estetikou pravěkých pohřebních rituálů v kombinaci s moderní hravou podobou. Kušnírová designové urny navrhla v rámci semestrálního zadání.

Czech Design Week - Gréta Kušnírová - PochmurnyCzech Design Week - Gréta Kušnírová - Pochmurny|Czech Design Week

František Jungvirt

František Jungvirt je sklářský výtvarník, designér a malíř skla. Patří mezi nejoriginálnější představitele mladé generace českých sklářských tvůrců. Vedle designu užitných předmětů se věnuje tvorbě uměleckých objektů, instalací a omezených sérií ze skla. Ve své práci se většinou vrací k nejklasičtějším odkazům českého sklářství, které spojuje s novými impulzy.

Czech Design Week - František Jungvirt, TRDLÍKCzech Design Week - František Jungvirt, TRDLÍK|Czech Design Week

Mikolášková & Drobná

Dvě kamarádky Kristýna Mikolášková a Tereza Drobná, které se seznámily během studia designu na ČVUT v Praze. Scene Collection je výsledkem jejich první spolupráce. Kolekce bytových doplňků odkazuje k architektonickým fragmentům či ke scénografickým kulisám. V rámci festivalu Czech Design Week budou představeny skleněné segmenty – vázy a mísy, které vznikly ve spolupráci s Preciosa Lighting.

Czech Design Week - Mikolášková, Drobná,Czech Design Week - Mikolášková, Drobná,|Czech Design Week

Termín: 10.-12. září 2021

Lokalita: Palác U Stýblů, Václavské náměstí 785, 110 00 Nové Město, Praha