Česko se loučí s levným dluhem

koruna, peníze, dluhy

koruna, peníze, dluhy

Guvernér České národní banky Jiří Rusnok
Guvernér České národní banky Jiří Rusnok
Guvernér České národní banky Jiří Rusnok
Guvernér České národní banky Jiří Rusnok
Co jsou intervence ČNB?
9
Fotogalerie

Po roce zisků z prodeje dluhopisů se zápornou sazbou bude muset Česko opět platit za své dluhy. Levněji než Česko si na finančních trzích ode dneška obstará peníze třeba i sousední Slovensko.

S miliardami za prodej dluhopisů spekulantům je konec. Uvolnění kurzu koruny minulý týden snížilo atraktivitu vládních dluhopisů pro investory a ti teď požadují za své peníze podstatně vyšší úrok. Zatímco si tak stát nechal během dvanácti měsíců předcházejících ukončení devizových intervencí od věřitelů za své půjčky platit, propříště naopak vládní dluhy ukrojí část rozpočtových příjmů.

„Využili jsme mimořádně výhodných podmínek na trhu státních dluhopisů, které souvisely s kurzovým závazkem ČNB. Do současnosti jsme díky záporným úrokům zvýšili rozpočtové příjmy bezmála o 2,2 miliardy korun,“ rekapituluje období intervencí ČNB mluvčí ministerstva financí Jakub Vyntrlík.

Video placeholde
Co jsou intervence ČNB? • Jan Pavec

Ještě koncem března vydělávalo ministerstvo financí na každé miliardě půjčené na dva roky deset milionů korun, zahraniční spekulanti státu ochotně platili s vidinou tvrdší české měny po skončení intervencí. Posílením koruny vůči euru o půldruhého procenta se však potenciál domácí měny pro spekulaci zčásti vyčerpal, zájem investorů o český dluh tak opadl.

I tak jsou momentálně finanční trhy ochotny Česku půjčit na dva roky zadarmo, nic navíc už ale nenabízejí. Za tříletou půjčku stát zaplatí roční úrok 0,23 procenta, ještě před týdnem na ní naopak téměř půl procenta vydělával.

„Na finančním trhu mizí anomálie, která za loňský rok přilepšila státu stovkami milionů korun. Náklady na obsluhu státního dluhu budou opět odrážet hlavně hodnocení Česka jakožto dlužníka,“ uvádí hlavní ekonom UniCreditu Pavel Sobíšek.

Jak připomíná odborník Moody’s Analytics Tomáš Holinka, levnější financování Česku zařídila v uplynulých letech spíše politika ČNB, než dobrá pověst Česka na trzích. Levněji než Česko si po minulém týdnu nově půjčí například vlády v Bratislavě nebo irském Dublinu.

Česko se proti růstu sazeb pojistilo brutálním růstem zadlužení během letošního prvního čtvrtletí. Ministerstvo letos prodalo dluhopisy za rekordních 104 miliard korun, což je o 60 procent více než za stejné období loni. V prvním čtvrtletí tak úřad prodal zhruba polovinu státních dluhopisů naplánovaných k vydání pro celý letošní rok. Podle Sobíška ovšem vyjde refinancování těchto půjček v budoucnu zřejmě dráže.


Vše o intervencích ČNB čtěte zde >>>