Na rýmu i na inflaci. Penta vydává balík bondů Dr. Maxe, k investorům zamíří až pět miliard

Po celé Evropě dnes Dr. Max provozuje přibližně 2300 lékáren.

Po celé Evropě dnes Dr. Max provozuje přibližně 2300 lékáren. Zdroj: profimedia

Největší lékárenský řetězec v Česku Dr. Max vyrukoval s nabídkou pro investory. Na trh vstupuje s balíkem dluhopisů v objemu dvě a půl miliardy korun s možným navýšením až na pět miliard. Lékárenský gigant, který je součástí finanční skupiny Penta, přichází na dluhopisový trh v okamžiku, kdy stupňuje svou expanzi na evropském trhu. Vydavatelem dluhopisů je společnost Dr. Max funding, za splacení bondů lékárenská síť zprostředkovaně ručí svým majetkem. ČNB schválila dceřince Penty dluhopisový prospekt v polovině listopadu. Podle obchodníků může část dluhopisů skončit i u tuzemských drobných investorů.

Za splacení dluhopisů ručí mateřská společnost Dr. Maxe Glebi Holdings ze skupiny Penta Investments, která zprostředkovaně vlastní sto procent lékárenského řetězce. „Získané prostředky půjdou na další akvizice a investice v rámci sítě Dr. Maxe,“ uvádí mluvčí skupiny Penta Martin Lánský.

Evropský provozovatel lékáren Dr. Max Group například o víkendu oznámil nákup italské sítě lékáren Neo Apotek, aby na místním trhu posílil svou pozici. Akvizice dosáhla hodnoty 400 milionů eur, tedy v přepočtu skoro 10 miliard korun.

Jak ale uvádí prospekt, část peněz může být použita i mimo lékárenský byznys skupiny Penta: „Ze strany ručitelské společnosti Glebi Holdings může dojít k poskytnutí výnosu akcionářům ručitele.“ V prospektu se rovněž píše, že k datu jeho sestavení nebyl jasně určen účel výnosu z prodeje bondů. 

V první vlně jdou na trh dluhopisy v hodnotě 2,5 miliardy korun. Papíry splatné za pět let nesou investorům roční úrok 8,5 procenta, shodou okolností tak přesně pokrývají českou říjnovou inflaci. Svým výnosem patří podle expertů k tomu lepšímu, co trh s firemními dluhopisy momentálně nabízí. 

Tento článek je součástí balíčku PREMIUM.

Odemkněte si exkluzivní obsah a videa!