Hlad po průmyslových halách zvyšuje přesun výroby zpět do Evropy, říká Kratina z Accolade

Milan Kratina, zakladatel a spolumajitel firmy Accolade

Milan Kratina, zakladatel a spolumajitel firmy Accolade Zdroj: E15 Michaela Szkanderová

Průmyslový park v Kojetíně
2
Fotogalerie
Článek ze speciálu
Žebříček nemovitostních fondů
Partner obsahu

Ačkoli ekonomika v Česku i v Evropě ochlazuje, na trhu je podle ředitele české Accolade Milana Kratiny stále nedostatek průmyslových prostor. Hlad po halách zvyšuje především trend takzvaného nearshoringu, tedy přesun výroby a logistiky ze vzdálených zemí zpět do Evropy, a změny spotřebitelského chování, kdy je od pandemie koronaviru evropská populace stále více zvyklá nakupovat online.

„Poptávka tedy i nadále převyšuje nabídku. Neustále se na nás obracejí noví klienti nejen z řad logistických a výrobních společností, ale také e-commerce. Přestože analýzy ukazují v této oblasti mírný pokles kondice, na zájmu o nové prostory to nepociťujeme,“ říká Kratina.

Rovněž zdůrazňuje, že s ohledem na nejistoty vyvolané především válkou na Ukrajině se více firem snaží navýšit své skladové zásoby na úkor tradičního modelu zásobování just-in-time. Také maloobchodní řetězce se brání nástupu online prodejů rozšiřováním sortimentu, na což samozřejmě potřebují skladovací prostory.

„Neobsazenost průmyslových nemovitostí se i nadále drží a bude držet na historických minimech, což táhne nájemné o vysoké desítky procent směrem nahoru. To bude možné i nadále, neboť se industriálnímu, logistickému a e-commerce segmentu daří,“ míní Kratina s tím, že letos dojde u tempa tohoto růstu k jisté „normalizaci“. Zmírnění nájemních podmínek ale kvůli řadě překážek, jako jsou nedostatek pozemků či náklady na financování projektů pro novou nabídku průmyslových prostor, nečeká.

Tím, že se celoevropská neobsazenost drží pod třemi procenty, není podle něj prostor ani k poklesu cen průmyslových nemovitostí.

Accolade v České republice mimo jiné spravuje fond pro kvalifikované investory Accolade Industrial Fund. Ten dosáhl v loňském roce eurového výnosu 9,33 procenta a v korunách 8,49 procenta. Objem spravovaných aktiv přesahuje aktuálně 36 miliard korun. Hodnota portfolia zahrnujícího 29 parků ve čtyřech zemích dosáhla na konci loňského roku 1,5 miliardy eur, přibližně 33 miliard korun.

Kvalitní projekty se přitom dají podle Kratiny úspěšně profinancovat i nyní, v době rostoucích úrokových sazeb. „Obecně platí, že vzhledem k celkové makroekonomické situaci v Evropě a k rostoucím úrokovým sazbám zpřísňují banky svůj přístup a své modely. Pro kvalitní projekty to ale tak docela neplatí. Našemu fondu nedávno poskytla na refinancování portfolia pěti dokončených a plně pronajatých průmyslových parků v Polsku půjčku jedna z největších evropských bank Helaba, a to v rozsahu více než 129 milionů eur,“ dodal.