Proč vsadit na rovnocenně vážený index S&P 500. ČEZ mezi největšími světovými plátci dividend

Desítka nejhodnotnějších společností obchodovaných na Wall Street měla ke konci října v S&P 500 téměř třetinový podíl. V rovnocenně váženém indexu je ale všechno trochu jinak.

Desítka nejhodnotnějších společností obchodovaných na Wall Street měla ke konci října v S&P 500 téměř třetinový podíl. V rovnocenně váženém indexu je ale všechno trochu jinak. Zdroj: Grafika e15

Nejnovější přísun informací, postřehů a zajímavostí ze světa investic.

V tomto vydání Investičního newsletteru e15 se dočtete o následujících tématech:

  • sázka na rovnocenně vážený fond navázaný na S&P 500 může být vítěznou strategií,
  • nová pravidla pro některé crowdfundingové platformy, tuzemský trh firemních dluhopisů řeší další kauzu,
  • ČEZ se dostal mezi největší světové plátce dividend,
  • plus další zajímavosti a odkazy ze světa burz a investic.

Jaroslav Krejčí (twitter: @JKrejci_)


Co nás zaujalo 📻

Sázka na rovnocenně vážený ETF fond S&P 500 může být vítěznou strategií

Nejsledovanějším burzovním indexem na světě je bezpochyby S&P 500. Není divu, na ukazatel, který odráží vývoj cen akcií největších amerických veřejně obchodovaných firem, jsou navázány investice indexových i aktivně spravovaných fondů v řádu bilionů dolarů. Konkrétně ke konci minulého roku to bylo více než 11 bilionů amerických dolarů. A vzhledem k letošnímu růstu akciového trhu v USA taženému sedmičkou velkých technologických firem Magnificent Seven už to nyní bude víc.

Indexu S&P 500 jsem se naposledy věnoval v minulém vydání Investičního newsletteru. Podíval jsem se na změnu v jeho složení v porovnání se situací před deseti lety a také zmínil rostoucí koncentraci. Jinak řečeno, stále silnější zastoupení v S&P 500 mají největší technologické firmy: Apple, Alphabet, Microsoft, Amazon, Meta Platforms, Nvidia a Tesla. Připomenu, že jednotlivé společnosti mají v akciovém indexu váhu podle své tržní hodnoty.

Jak ukazuje graf britské investiční společnosti Schroders, desítka nejhodnotnějších společností měla ke konci října v S&P 500 téměř třetinový podíl. V souvislosti s tím se objevují názory, že burzovně obchodované fondy (ETF), jejichž portfolio je navázané na S&P 500, nenabízejí dostatečnou diverzifikaci. Právě proto že z celkových pěti set titulů hodnotou indexu reálně hýbe jen hrstka akcií.

Duncan Lamont, ředitel strategického výzkumu ve Schroders, ve svém komentáři upozorňuje i na další podstatný důsledek historicky vysoké koncentrace: už v minulosti existoval statisticky významný vztah mezi mírou koncentrace nejhodnotnějších firem v indexu S&P 500 a tím, jak si vedl rovnocenně vážený index S&P 500 Equal Weighted.

V případě rovnocenně váženého indexu má každá firma stejnou váhu bez ohledu na svou tržní kapitalizaci. V případě S&P 500 jde o 0,2 procenta (jedna děleno pěti sty). Prvních deset největších firem tak má v S&P 500 Equal Weighted indexu pouze dvouprocentní váhu (i když se skutečné váhy mírně liší podle momentálního pohybu cen akcií).

Podle Lamonta platí, že čím větší je aktuální koncentrace klasického, podle tržní kapitalizace sestavovaného indexu S&P 500, tím více jej bude v příštích pěti letech porážet rovnocenně vážený ukazatel. „Odklon od trhu byl v minulosti vítěznou strategií, když byla koncentrace vysoká. V kratších investičních horizontech byl vztah slabší, i když stále vycházel jako pozitivní,“ uvádí stratég.

Pokračujte ve čtení vytvořením bezplatného účtu nebo přihlášením

Pokračovat