Index S&P 500 prošel během dekády proměnou. Kdo bude jeho hodnotou hýbat za deset let?

Kdo bude hýbat indexem S&P 500 za deset let?

Kdo bude hýbat indexem S&P 500 za deset let? Zdroj: Midjourney

Nejnovější přísun informací, postřehů a zajímavostí ze světa investic.

V tomto vydání Investičního newsletteru e15 se dočtete:

  • jak se mění index S&P 500 a kdo jím bude hýbat za deset let,
  • akcie Čechy řízené firmy Groupon se v pátek propadly o třetinu,
  • Microsoft je na nových rekordech, co by mohlo rozhýbat pražskou burzu podle šéfa Patria Finance,
  • který titul v říjnu prodal fond Top Stocks Jána Hájka,
  • plus další zajímavosti a odkazy ze světa burz a investic.

Jaroslav Krejčí (twitter: @JKrejci_)


Co zaujalo 📻

Svět se mění a s ním i složení burzovních indexů. Americká společnost Bespoke Investment Group, která se zabývá vytvářením analýz dění na finančních trzích, publikovala na sociální síti X pořadí 25 nejhodnotnějších firem v indexu S&P 500 dle tržní hodnoty nyní a před deseti lety. Ukazatel odráží vývoj cen akcií veřejně obchodovaných firem na burzách v USA s nejvyšší kapitalizací.

Zajímavý je mimo jiné rostoucí podíl největších firem. Zatímco před deseti lety byla váha společností v Top 10 zhruba 18procentní, nyní na tentýž podíl stačí jen první tři korporace. Pouze samotný Apple, výrobce chytrých telefonů iPhone, má v indexu více než sedmiprocentní zastoupení. Významně narostl i podíl top 25 firem na celém indexu – z třetiny na téměř polovinu. SP 500, graf, investicni newsletter,

Zdroj: Bespoke

Zaujmou však nejen čísla. Na předních pozicích nyní vidíme více technologicky zaměřených společností, než tomu bylo před deseti lety. Mezi takové firmy se dá řadit i Tesla, která byla v roce 2013 stále ještě spíše startupem. Roční produkce automobilky v čele s Elonem Muskem tehdy dosáhla 22 400 vozů na elektrický pohon. A tržní kapitalizace firmy se po většinu roku držela pod 20 miliardami dolarů. Dnes je více než 30násobná.

Do top 10 se „probil“ například i výrobce grafických procesorů NVidia či provozovatel sociálních sítí Meta Platforms. Firma, kterou stále vede spoluzakladatel Mark Zuckerberg, byla před deseti lety na burze teprve druhým rokem.

Naopak v top 10 a vlastně ani v první pětadvacítce už dnes nenajdeme například skupinu General Electric – její tržní hodnota spadla kvůli řadě problémů během deseti let na méně než polovinu. Součástí tohoto rozsáhlého průmyslového a finančního impéria byla dříve mimo jiné i Moneta Money Bank, s jejímiž akciemi se od roku 2016 obchoduje na pražské burze. Tehdy se však ještě jmenovala GE Money Bank.

K odběru investičního newsletteru, který do e-mailových schránek chodí každé pondělí dopoledne, se můžete přihlásit zde. Nejnovější vydání newsletteru najdete vždy zde.

Archiv newsletteru

Kromě pohledu do minulosti se nabízí také otázka, jak budou přední pozice v S&P 500 vypadat za dalších deset let. Udrží se v top 10 například konglomerát Berkshire Hathaway? Warrenu Buffettovi, na jehož investičním úsudku úspěch skupiny po několik dekád do značné míry závisel, je už 93 let. Jeho parťákovi Charlie Mungerovi je dokonce 99. A nástupnictví nemusí vždy vyjít podle představ. V Manchesteru United o tom vědí své.

Bude Apple i za deset let nejhodnotnější firmou v S&P 500? A jak se vůbec promění celá první desítka? Vzhledem k potenciálu, který nabízí umělá inteligence, se jako kandidát na top 10 nabízí startup OpenAI, jehož tržní hodnota se už dnes odhaduje na více než 80 miliard dolarů. Akcie firmy zatím nejsou na burze, ale dá se předpokládat, že zakladatelé a původní investoři budou chtít své podíly dříve či později alespoň zčásti zpeněžit.

Velkým kandidátem na budoucí průnik do S&P 500 je také další byznys Elona Muska – vesmírná společnost SpaceX. Ani tato firma zatím není na burze, její akcie však už dnes kromě Muska drží i řada finančních investorů včetně různých fondů. A tak se IPO nabízí. V současnosti se firma SpaceX, jejíž součástí je i poskytovatel satelitního internetového připojení Starlink, oceňuje na přibližně 150 miliard dolarů. I zde platí, že část akcionářů (a možná i sám Musk) přivítá likviditu, kterou burza přináší.

Pokračujte ve čtení vytvořením bezplatného účtu nebo přihlášením

Pokračovat