Granty KKCG přispěly v době pandemie 240 organizacím, pomohly 150 tisícům seniorů

Senioři, ilustrační foto

Senioři, ilustrační foto Zdroj: Blazek Tomas/E15

Minulý týden skončila mimořádná grantová výzva Nadace Karel Komárek Family Foundation pro organizace pomáhající seniorům v době pandemie COVID-19. Nadace od 23. března do 27. dubna přijala téměř tři stovky žádostí nestátních neziskových organizací a poskytla granty 240 z nich. Jejich prostřednictvím pak pomohla více než sto padesáti tisícům seniorů.

„Když pandemie vypukla, ve správní radě jsme se rychle rozhodli poskytnout pomoc nejvíce ohrožené skupině ve společnosti – seniorům. Od začátku krize jsme vnímali, že mnohá zařízení a organizace, které se seniory pracují, zoufale potřebují okamžitou pomoc. Protože se jim jí často nedostávalo, rozhodli jsme se ji nabídnout my,“ říká Štěpánka Komárková, členka správní rady nadace.

Luboš Veselý, ředitel Nadace Karel Komárek Family Foundation, dále vysvětluje: „Každou žádost jsme osobně telefonicky ověřili. Za každou z nich se skrývá silný příběh lidí, kteří v této těžké době nasadili veškeré své síly, aby ochránili ty nejohroženější, přičemž velmi často v tom zůstali sami.“ 

Nadační příspěvky směřovaly hlavně na nákup ochranných pomůcek a dezinfekcí, na mimořádné odměny pečovatelům, pracovníkům sociální péče a lidem v terénu, na koordinaci dobrovolníků a na projekty, které aktivizují seniory a další. Nadace do grantové výzvy vložila více než 20 milionů korun.

Úspěch grantové výzvy a naplnění jejího cíle by nebylo možné bez flexibilního zapojení všech členů správní rady. „Péče, s jakou se po celou dobu výzvy intenzivně věnovali posuzování návrhů hodnotící komise, umožnila, aby žadatelé do sedmi pracovních dnů od podání žádosti obdrželi peníze na účet,“ dodává Luboš Veselý a zdůrazňuje, že extrémně důležitá byla právě rychlost, s jakou se potřebným organizacím dostalo finanční podpory.

Nadace Karel Komárek Family Foundation se souběžně s mimořádnou grantovou výzvou také spojila s organizací Život 90 a společně spustily kampaň Všechnodobrý.cz. Nadačním příspěvkem zároveň podpořila provoz krizového koordinačního centra Života 90 a Linku důvěry Senior telefon.