Hlavní švédský epidemiolog: Covid-19 není nemoc, která zmizí

Anders Tegnell

Anders Tegnell Zdroj: Profimedia

Polní nemocnici mají i ve Švédsku.
Polní nemocnici mají i ve Švédsku.
Polní nemocnici mají i ve Švédsku.
Polní nemocnici mají i ve Švédsku.
Polní nemocnici mají i ve Švédsku.
17
Fotogalerie

Na rozdíl od většiny zemí postižených pandemií koronaviru uplatňuje Švédsko strategii takzvané kolektivní imunity. Bezpečnostní opatření jsou zde výrazně mírnější, například školy, obchody či restaurace zůstaly otevřené. „Nic společného s izolací nemá vědecký základ,“ řekl hlavní švédský epidemiolog Anders Tegnell listu Financial Times.

To se týká především škol, jelikož není důkazu o tom, jsou děti hlavní přenašeči viru, tvrdí Tegnell. Vědec staví na teorii, podle které by měla druhá vlna nákazy postihnout zemi výrazně méně než státy, kde bylo díky bezpečnostním opatřením v první vlně méně nakažených. Tegnell odhaduje, že asi čtyřicet procent populace ve Stockholmu bude vůči covid-19 imunní už koncem května.

To má dát zemi výhodu v boji s virem, „se kterým budeme muset žít ještě dlouho“. „Na podzim přijde druhá vlna. Švédsko bude vysoce imunní, počet nakažených bude pravděpodobně velmi nízký,” řekl Tegnell. A zmínil Finsko, které zvolilo opačnou strategii, tedy stejnou jako většina zemí. „Úroveň jeho imunity bude velmi nízká. Bude muset obnovit izolaci?“ položil řečnickou otázku.

Vědec v rozhovoru řekl, že potrvá asi dva roky, než se dozvíme, čí strategie zafungovala nejlépe a kolik společnost „stála“. „Nemyslím si, že my ani jakákoliv jiná země dosáhneme kolektivní imunity v tom smyslu, že nemoc zmizí, protože se nedomnívám, že jde o nemoc, která zmizí,“ řekl.

V otázce vyčkávání na nalezení vakcíny je skeptický. I podle nejlepšího možného scénáře je pravděpodobné, že vyvoj vakcíny použitelné pro globální společnost zabere roky. „Je velká chyba sedět a říkat, že musíme jen čekat na vakcínu. Potrvá to déle, než si myslíme. A nevíme, jak dobrá vakcína to bude,“ argumentuje Tegnell. „To je další důvod pro nastavení udržitelné politiky,“ dodal.

V pátek překročil počet obětí v desetimilionovém Švédsku tři tisíce, informovala agentura Reuters. V přepočtu na obyvatele má země obětí znatelně méně než Španělsko, Itálie či Velká Británie.

V pětimilionovém Dánsku mají mrtvých 506, v sousedním Norsku 216 a ve Finsku 252. Česko, které je podobně lidnaté jako Švédsko, má 273 obětí.