I Němci se letos chystají na dovolenou doma. Hotely přivítají první hosty na konci května

Fotografie

Fotografie Zdroj: internal

Také v Německu se někdy zdá, že jedinou opravdovou starostí po uvolnění uzávěr veřejného života je to, kam v létě vyrazit na dovolenou. Němci se už smířili s tím, že do oblíbených destinací, jako je Itálie nebo Španělsko, zřejmě nepojedou, a chystají se na dovolenou doma. Největší nápor se jako obvykle čeká u Baltského a Severního moře, na ostrovech Usedom a Rujana, v Dolním Sasku a také v Bavorsku.

První hosté jsou očekáváni už v pondělí 25. května, kdy se otevírají hotely v Dolním Sasku i v Meklenbursku-Předním Pomořansku. Bavorsko se otevře domácím turistům na svatodušní svátky, poslední květnový víkend. Na severu bývalého východního Německa bude od počátku možné využít jen polovinu ubytovací kapacity, zařízením v Dolním Sasku povolili politici v hotelích a hostelech naplnit 60 procent lůžek. To vše samozřejmě za bezpečnostních opatření, jaká známe z Česka, jako je dezinfekce rukou a dodržování sociálního odstupu dvou metrů.

„Považuji za rozumné, že jsme přistoupili k fázovému otevírání. Dáváme tím jasný signál: jsme otevření turismu, i když všechno nejde hned,“ řekl prezident Německého turistického svazu a ministr financí za SPD ve vládě Meklenburska-Předního Pomořanska, které z pláží na Rujaně či ve Warnemünde dobře znají i čeští turisté. V této severní německé zemi je také největší počet přenocování na tisíc obyvatel, který mimo jiné naznačuje, jak silně je oblast závislá na turismu. V Meklenbursku-Předním Pomořansku je přes 21 tisíc přenocování na tisíc obyvatel, německý průměr přitom činí šest tisíc noclehů na tisíc obyvatel.

Ve druhém Šlesvicku-Holštýnsku je to dvanáct a půl tisíce přenocování na tisíc obyvatel. Podle německého statistického úřadu Německo loni vykázalo 496 milionů přenocování. Letos už celá sedmina vypadla a restaurace a hoteliéři, kteří se na turistickém provozu podíleli, přišli o 24 miliard eur. V oboru je teď prakticky každý pracovník doma na takzvaném kurzarbeitu. Provozovatelé hotelů a ubytovacích zařízení si stěžují, že stát myslí jen na automobilový průmysl, kterému pomůže jakkoli a kdykoliv, zatímco speciální pomoc pro turistický průmysl se nechystá.

Vláda zatím jen slíbila snížení DPH na jídlo v restauracích z patnácti na sedm procent. A pracuje na pomoci cestovním kancelářím, které žádají, aby nemusely za zrušené zájezdy vracet peníze, ale mohly nabízet náhradní vouchery. Tento postup narazil na odpor Evropské komise, která to považuje za diskriminaci zákazníků. „Proto potřebujeme nové řešení pro celou branži,“ řekl vládní pověřenec pro turistiku Thomas Bareiß. „Pracujeme na novém, dodatečném pomocném balíku pro podniky, které jsou koronakrizí zasaženy dlouhodobě.“

Autor je spolupracovník redakce