Návrat Švýcarů do práce: Prostitutky ano, sportovci si počkají

Intimita, ilustrační foto

Intimita, ilustrační foto Zdroj: Profimedia

Švýcarsko, ilustrační foto
Curych
3
Fotogalerie

Švýcarské prostitutky se budou moci od počátku června vrátit na svá pracoviště. Tamní politici upřednostnili nejstarší řemeslo světa před opětovným spuštěním provozu řady jiných profesí, s jejichž výkonem je spojen blízký fyzický kontakt. Stopku má zatím například zápas v judu a wrestlingu, nebo taneční soubory.

Prostituce je ve Švýcarsku legální živností, které se v zemi podle agentury Bloomberg věnuje zhruba dvacet tisíc lidí. 

“Určitě tu jde o osobní kontakty, ale zdá se, že existují funkční nástroje ochrany. A jsem si dobře vědom bizarního aspektu své odpovědi. Erotické služby by měly otevřít dříve,” cituje agentura Bloomberg švýcarského ministra zdravotnictví Alaina Berseta. Prostitutky by tak měly v alpské zemi otevřít od 6. června spolu s kiny, či veřejnými bazény. 

Švýcarsko už v polovině května přestalo na hranicích systematicky kontrolovat všechny návštěvníky země, nově tamní celníci kontrolují při vstupu do země jen namátkou. Stejně tak byly už v zemi od počátku května otevřeny školy a restaurace, knihovny, či muzea. Zavřené zůstaly vedle zmíněných erotických služeb například zoologické zahrady nebo divadla.

Postup pandemie v zemi v posledním týdnu prudce zpomalil, když země hlásila denně pokaždé méně než dvacítku nově nakažených. 

Švýcarsko má nicméně podle statistik worldometers.info zhruba o polovinu více nakažených na jeden milion populace než kupříkladu Německo, či Francie, a blíží se hodnotám v Itálii, či Velké Británii. Infekci ale v zemi podlehl jen zhruba poloviční podíl nakažených, než v obou zemích, jež patřily mezi pandemií nejvíce postižené. 

Koncem května uvolnila svá opatření proti šíření koronaviru většina Evropy, milníkem by měla být polovina června. Například hranice mezi Rakouskem, Českem, Slovenskem a Maďarskem by se mohly otevřít v polovině června, velká vlna otevírání probíhá i některých částech Španělska, ve kterém pandemie napáchala jedny z největších škod v Evropě. V obdobné míře zvolňují z restriktivních opatření i další kontinentální země.