Nouzový stav v Česku potrvá do května, otevřou se ale další obchody a vládě pomůže NERV

Tisková konference k uvolňování opatření vlády

Tisková konference k uvolňování opatření vlády Zdroj: ČTK / Deml Ondřej

Tisková konference k uvolňování opatření vlády.
Ministr průmyslu a dopravy Karel Havlíček a ministryně financí Alena Schillerová na tiskové konferenci po jednání vlády 31. března 2020.
3
Fotogalerie

Vláda ve čtvrtek prodloužila nouzový stav na území celé České republiky do 30. dubna. Nouzový stav kvůli ohrožení zdraví obyvatel epidemií nového typu koronaviru platí v Česku od 12. března od 14:00 a měl vypršet v sobotu 11. dubna. Kabinet o možnost prodloužit nouzový stav musel požádat Sněmovnu, která s tím vyslovila souhlas v úterý. Vláda následně další setrvání Česka ve stavu nouze prakticky až do května potvrdila. Na čtvrtečním jednání pak rozhodla o dalších opatřeních, respektive postupném uvolňování těch současných. A také některých ekonomických podporách. 

Otevřou se další obchody

Příští týden budou otevřeny další obchody, jejich seznam doladí ministerstva průmyslu a zdravotnictví během Velikonoc. Pracovní tým podle něj nebude navrhovat uvolňování opatření podle oborů, ale podle velikosti ploch obchodů s přihlédnutím k tomu, do jaké míry se podaří eliminovat shlukování osob v provozovnách.

Vláda se bude radit s odborníky na ekonomiku

Ministři také obnovili činnost Národní ekonomické rady vlády (NERV). Hlavním úkolem rady má být vyhledávání možných problémů ve fungování ekonomiky nebo doporučení při přípravě strategických hospodářských dokumentů vlády. Rada by také měla vyhodnotit přijatá opatření kvůli šíření koronaviru a navrhnout opatření související s přípravou státního rozpočtu na rok 2021. 

Svůj ekonomický poradní orgán pod vedením Jana Švejnara má také Ústřední krizový štáb řízený Janem Hamáčkem, v minulých dnech se také další různé skupiny ekonomů snažily a dál budou proaktivně snažit nabízet své názory na vypořádávání se s očekávaným propadem ekonomiky. 

Členy obnovené NERV jsou jako zástupci podnikové sféry generální ředitel České spořitelny Tomáš Salomon, šéf Komerční banky Jan Juchelka, šéf ČEZ Daniel Beneš, člen představenstva Škody Auto Bohdan Wojnar, ředitel vnějších vztahů společnosti Coca-Cola Petr Jonák. Jako zástupce malých a středních podniků je v týmu prezident Hospodářské komory Vladimír Dlouhý. Z ekonomů je členem rady hlavní ekonom Generali CEE Holding a bývalý guvernér ČNB Miroslav Singer, ekonom Jan Švejnar, profesor CERGE-EI a člen Rady pro výzkum, vývoj a inovace Štěpán Jurajda, nebo Miroslav Zámečník, Lukáš Kovanda a Tomáš Sedláček. Členy NERV jsou jako zástupci technologických firem, předseda dozorčí rady O2 Ladislav Bartoníček nebo majitel Rockaway Capital Jakub Havrlant. V NERV bude i sociolog Daniel Prokop z PAQ Research.

Rada bude spadat do gesce ministra Karla Havlíčka.

Výrobci léčiv součástí kritické infrastruktury

Vláda také rozhodla o zařazení výrobců léčiv do režimu takzvané kritické infrastruktury. Léčiva jsou podle ministra zdravotnictví Adama Vojtěcha strategickou komoditou. Do budoucna bude muset stát podle Vojtěcha pracovat na tom, aby na svém území farmaceutické firmy udržel, a nebyl tak závislý na dovozu.

Pracovníci ve zdravotnictví už také nebudou mít zakázáno čerpat dovolenou po dobu nouzového stavu, který byl v Česku vyhlášen kvůli epidemii nového typu koronaviru. Vláda tak s přihlédnutím k epidemiologické situaci podpořila zrušení mimořádného opatření ministerstva zdravotnictví, které zákaz zavedlo.

Výjimky bez roušky

Řidiči veřejné dopravy v uzavřených kabinách nebudou muset nosit roušky, stejně tak členové domácnosti jedoucí v jednom autě. Výjimku dostali i autisté.

Nosit roušku už podle dřívější úpravy opatření nemusejí také děti ve věku do dvou let. Chránit si nos a ústa rouškou či šátkem nemusejí ani lidé při jízdě na kole či běhu v přírodě. V případě, že jich jede či jde víc, musejí dodržovat odstup dvou metrů.

Injekce kultuře

Pomoci se od státu dočkají také umělci. Na pomoc kultuře zasažené opatřeními proti koronaviru uvolní vláda přes miliardu korun. Nezávislé umění z toho dostane 440 milionů korun, na podporu regionální kultury půjde 300 milionů korun. Příspěvkové organizace v resortu, kam mezi 29 institucí patří třeba Národní divadlo, Národní muzeum či Národní památkový ústav, dostanou z balíčku zatím 300 milionů korun. 

Dalších 30 milionů korun by mělo jít na zřízení programu na podporu zpřístupňování kultury prostřednictvím digitálních médií. Celkem ve čtvrtek vládla schválila na mimořádná opatření v kultuře 1,07 miliardy korun.