Žraloci na home office aneb Jak to máme nastavené ve StartupJobs

Filip Mikschik založil portál StartupJobs v roce 2012.

Filip Mikschik založil portál StartupJobs v roce 2012. Zdroj: Osobní archiv

V roce 2013 získal StartupJobs investici od společnosti MITON.
„Vždycky jsme byli firmou, kde raději pracujeme na jasných úkolech, než abychom se nad vším scházeli a měli schůzky pro schůzky. Těch vždy bylo minimum,“ říká Filip Mikschik, zakladatel StartupJobs. „I tak je pro nás současná doba výzvou,“ dodává.
3
Fotogalerie

Prázdné kanceláře. Všichni na home office. Ale firma musí dál jet na plné obrátky. V následujících odstavcích jsem sepsal, jak s tím pracujeme a jaké přístupy zkoušíme ve StartupJobs. Jsme asi desetičlenný tým a stejně jako vy pracujeme na dálku. Posíláme si GIFy jako vy. Ale taky si posíláme želvy a zajíce.  

Základ komunikace: Slack

Četl jsem v poslední době spoustu článků a diskuzí, které v podstatě prohlašují Slack za toxický nástroj. Nevím jak jinde, ale nám to funguje. A fungovalo nám to, i když jsme byli v kanceláři. Ano, možná to zní divně, ale i když jsme jeden na druhého viděli a mohli jsme spolu mluvit, častokrát jsme si mezi sebou psali na Slacku.

Proč? Možná to bude tím, že nebereme Slack jako nástroj pro okamžitou komunikaci, ale pracujeme s ním asynchronně. Pošlu ti zprávu, ale neočekávám okamžitou reakci. Pokud mám něco rozdělaného, tak prostě neodpovím hned a odepíšu, až budu mít prostor. To je podle mě efektivnější než k někomu fyzicky dojít a zaklepat mu na rameno. Přerušit ho tak uprostřed myšlenky. A je to i jedna z věcí, na které upozorňuji nováčky. Může se stát, že ti napíšu zprávu v jednu v noci. Dobře si nastav notifikace, protože já na tu zprávu určitě nechci odpověď hned, ale budu na ni chtít odpověď, jak začne běžná pracovní doba. Navíc se ve Slacku vše dá dohledat, proto i když něco osobně probíráme, častokrát zazní, ať mi to někdo pošle do Slacku.

A samozřejmě ve Slacku si můžeme posílat GIFy, máme tam kanál s poníky a úplně nejoblíbenější je kanál #picture_of_the_day s někdy velmi bizarními úlovky.

Tento článek je součástí balíčku PREMIUM.

Odemkněte si exkluzivní obsah a videa!