„Bitcoin trpí bipolární poruchou.“ Jak se bude kryptoměně dařit během stagflace

Bitcoin zřejmě čeká zkouška, jakou ještě nezažil

Bitcoin zřejmě čeká zkouška, jakou ještě nezažil Zdroj: profimedia

Náznaky globální stagflace – kombinace slabého hospodářského růstu a vysoké inflace – děsí investory. Oproti minulosti mají k dispozici více možností, kam uklidit své peníze. Novou variantu představují kryptoměny v čele s bitcoinem. Co od něj čekat během stagflace? Server E15.cz přináší odpovědi tuzemských odborníků na investice a digitální měny.

Historie by pro období stagflace favorizovala zlato, jeho roli ale podle některých odborníků včetně komoditního experta agentury Bloomberg Mikea McGlonea postupně přebírá bitcoin.

Kryptoměna se zastropovaným počtem digitálních mincí má a proti zlatu ještě dlouho mít bude jednu zásadní nevýhodu. To je relativně krátká doba existence. Bitcoin začal fungovat v roce 2009. Současné makroekonomické klima je tak pro něj v mnoha směrech bezprecedentní.

Jak silný bolehlav může způsobit investorům stagflace? Redaktor E15 Jaroslav Bukovský vás ve videu provede investičním peklem:
Video placeholde
Z(a)tracená čísla • Videohub

Stagflace a bitcoin. Co od kryptoměny čekat

Alexander Pilař, zakladatel investiční a poradenské firmy Pallaemon Digital:

Často v nadsázce říkám, že makroekonomové jsou šarlatáni, makroekonomie astrologií dneška a Satoshi Nakamoto její Galileo Galilei.

Byl jsem tedy překvapen žádostí napsat mini makroesej o stagflaci a bitcoinu.

Tento článek je součástí balíčku PREMIUM.

Odemkněte si exkluzivní obsah a videa!