Bitcoin zběsile přepisuje ceny. „Druhé zlato“ čest své přezdívce nedělá

Cena kryptoměny bitcoin v prosinci poprvé překonala hranici 20 tísíc dolarů.

Cena kryptoměny bitcoin v prosinci poprvé překonala hranici 20 tísíc dolarů. Zdroj: Profimedia

Bitcoin patří mezi nejvýnosnější investice roku 2020.
Objem obchodů s bitcoinem na burze Binance.
3
Fotogalerie

Nejznámější kryptoměna způsobuje investorům mimořádné nervové vypětí. Její hodnota se podle indexu Bitcoin Volatility otřásá nejvíce od počátku června. Bitcoin díky zhodnocení o bezmála 230 procent má přitom za sebou extrémně úspěšný rok. Jeho cenový boom na pozadí pandemie přilákal na trh i dříve konzervativnější investory. Do bezpečného investorského přístavu má však podle znalců kvůli extrémním cenovým výkyvům daleko.

„Vysoká volatilita podrývá funkci bitcoinu jako uchovatele hodnoty, považovat jej za bezpečný přístav je poněkud zavádějící,“ uvádí analytik společnosti Cyrrus Tomáš Pfeiler. Bezpečné přístavy se podle něho plní naopak v době, kdy na trhu převládá averze k riziku.

„Nyní se děje pravý opak. Euforie mezi investory je takřka bezbřehá,“ dodává Pfeiler. Tomu odpovídá vývoj cen tradičního bezpečného přístavu v podobě zlata, jehož ceny od vrcholu na počátku srpna o deset procent klesly. Za stejnou dobu se cena bitcoinu více než zdvojnásobila.

„Bitcoin je někdy mylně srovnáván se zlatem. Ve skutečnosti se však od vzácného kovu liší téměř ve všem,“ připomíná ekonom BH Securities Štěpán Křeček. „Bitcoin funguje od roku 2009 a je čistě lidským výmyslem. Srovnání proměnlivosti cen zlata a bitcoinu navíc ukazuje, že bitcoin je podstatně méně stabilním aktivem,“ doplňuje. Bobtnající bitcoin teď podle ekonomů funguje jako obrovská, univerzální houba na peníze. 

„Zvýšenou pozornost, která je k bitcoinu upírána, reflektují i takzvané hloupé peníze. To jsou nepříliš zkušení investoři, kteří jen podléhají módní vlně, bez hlubší znalosti věci,“ dodává ekonom Trinity Bank Lukáš Kovanda.

Podle něho jde zároveň o investory, kteří mají strach, že jim uteče příležitost snadného rapidního zbohatnutí, a to předevšim mezi „nejdrobnějšími“ investory. „Bitcoin patří mezi nejrizikovější aktiva, se kterými lze na trzích obchodovat,“ připomíná přitom Křeček. 

Analytici se nicméně shodují, že bitcoin může fungovat jako pojistka proti inflaci. „Stejně jako žlutý kov vykazuje značnou citlivost vůči reálným dluhopisovým výnosům. Drobné zvýšení reálných výnosů může vést k citelnému oslabení bitcoinu,“ připomíná Pfeiler.

Reálné dluhopisové výnosy, tedy výnosnost dluhopisů po odečtení inflace, jsou přitom extrémně nízko. „V průměru jsou poměrně hluboko v záporu,“ zdůrazňuje investiční stratég Consequ Michal Stupavský. 

Nejblíže se bitcoin současné ceně ocitl v závěru roku 2017, během něhož vystoupal zhruba na sedmnáctinásobek. „Mnozí lidé opět bezpracně zbohatli, ale tehdy se již o bitcoinu hovořilo ve všech médiích. To na trh přilákalo naprosto nezkušené lidi, kteří s vidinou vysokých zisků nakupovali za vysoké ceny,“ připomíná Křeček.

Během následujícího roku cena bitcoinu propadla až o osmdesát procent. Zhruba od počátku roku 2019 bitcoin s rychlým výkyvem během jarního vrcholu pandemie roste.