Čechy hojně využívaná směnárna kryptoměn přišla o bankovní účet

Bitcoin

Bitcoin Zdroj: profimedia

Kryptoměny E15
2
Fotogalerie

Směnárna virtuálních mincí Coinmate přišla o přímé bankovní spojení s Českem. Fio banka jí zrušila bankovní účet. Ačkoliv je provozovatel Coinmate, společnost Confirmo, registrovaná ve Velké Británii, službu nejvíce využívali právě Češi.

Nakupovat kryptoměny lze z České republiky různými způsoby, nyní ale bitcoinu a spol. chtiví Češi o jeden roky fungující obchodní kanál přišli. Směnárna Coinmate dlouho lákala na rychlé bankovní spojení, díky kterému lze směnu českého platidla za bitcoin uskutečnit dříve než v případě využívání například amerických „kryptoburz“.

Nyní ale Confirmo o své tuzemské bankovní konto přišla. „S ohledem na bankovní tajemství se nemůžeme k našim klientům ani jejich účtům nijak vyjadřovat,“ uvedl mluvčí Fio banky Jakub Heřmánek s tím, že obecně jsou pro banky kryptoměny velmi rizikové kvůli regulacím v oblasti zákonů proti praní špinavých peněz.

Chcete mít přehled o všech článcích E15 na téma kryptoměn? Připojte se do facebookové skupiny Kryptoměny E15 >>>

Kryptoměny E15Kryptoměny E15|E15

Virtuální měny jako bitcoin přitom fungují v poloanonymním režimu, vyhledat majitele konkrétních mincí bývá složité. Klienti Coinmate nyní dostávají upozornění, korunové a eurové vklady a výběry budou omezeny. O své peníze prý ale nepřijdou.

„Výpověď ze strany banky nás samozřejmě mrzí, nicméně skutečnost, že náš obchodní vztah trval přes pět let a zůstali jsme jako jedni z posledních klientů podnikajících v oblasti kryptoměn, bereme jako uznání plnění našich povinností. A také důkaz úzké spolupráce s veřejnoprávními orgány a bankovními partnery. Bez těchto atributů by žádná spolupráce nebyla ani možná, respektive by skončila před několika lety,“ uvedla směrnárna na svém Twitteru.

Fio dosud v komunitě držitelů virtuálních mincí měla pověst vůči kryptoměnám poměrně vstřícné instituce. Naopak zejména klienti Raiffeisenbank se v minulosti potýkali se striktní politikou instituce, která transakce spjaté s virtuálními mincemi zamítala.

Část majitelů účtů u Fio banky proto na sociálních sítích deklarovala, že svá konta v reakci na přístup banky vůči Coinmate zruší. „Vyšší míru rušení účtů jsme nezaznamenali. Může to být také ale dáno tím, že ti, kteří jsou nyní rozhořčení a chtějí účet zrušit, tak jsou alespoň ohleduplní a nejdou kvůli tomuto úkonu na pobočku. Účet tak mohou zatím nechat ladem,“ reaguje Heřmánek.

Coinmate se v porovnání se světovou konkurencí řadí mezi malé burzy. Podle portálu Coinlib dosahuje denní objem provedených obchodů nižších jednotek milionů dolarů. Výraznou většinu transakcí uskutečňovali klienti v měnovém páru bitcoin/koruna. Pro srovnání: na momentálně největší burze virtuálních mincí Binance podle Coinlib denně proběhnou obchody s celkovým objemem přes miliardu dolarů.

Češi však mohou bitcoin nakupovat například i v síti speciálních bankomatů na kryptoměny (bitcoinmatů). Z hlediska kurzu a poplatků je však výhodnější využívat služby největších světových burz virtuálních mincí. Jejich nevýhodou je ale nutnost podstupovat proces ověření totožnosti. Vypořádání bankovních transferů do zahraničí obvykle trvá o něco déle než v případě zasílání peněz mezi českými bankovními konty.