České obchody s kryptoměnami od začátku roku spadly o čtvrtinu

Bitcoin

Bitcoin Zdroj: Pexels

Objem obchodů s kryptoměnami v Česku v únoru proti předchozímu měsíci klesl o zhruba 100 milionů na 300 milionů korun. Za první dva měsíce letošního roku se objem obchodů s kryptoměnami meziročně snížil o čtvrtinu na 700 milionů korun. Dominantní zůstává bitcoin s nadpolovičním podílem na objemu obchodů. Vyplývá to z aktuálních údajů největšího tuzemského obchodníka Bit.plus.

Důvodem nižšího objemu obchodů je výrazná nejistota související s eskalací konfliktu na Ukrajině. Na konci ledna se kurz bitcoinu dostal pod hranici 35 tisíc dolarů a byl tak o 13 tisíc dolarů nižší než na začátku roku. Minulý týden v době zahájení ruské invaze se pohyboval kolem 38 tisíc dolarů, nicméně od té doby zpevňuje a na konci února už stál přes 43 tisíc dolarů.

„V únoru se zdálo, že bitcoin ztrácí půdu pod nohama a nedostojí své pověsti digitálního zlata, ke kterému se uchylují investoři v případě nervozity na ostatních trzích. Nicméně po počátečním šoku způsobeném ruskou agresí na Ukrajinu začal velmi záhy růst a nyní pokračuje v silném růstovém trendu. Není tak nereálné, že do měsíce pokoří hranici 50 tisíc dolarů,“ uvedl ředitel Bit.plus Martin Stránský.

Po turbulentním vývoji na začátku roku je podle portfolio manažera Cyrrusu Tomáše Pfeilera celkem logické, že objemy obchodů propadly. Drobní investoři již pochopili, že kurzy bitcoinu a jiných měn nejdou jenom nahoru a že krypto nepředstavuje nejsnadnější cestu k závratnému zbohatnutí.

Video placeholde
SWIFT - Co znamená tato matka všech sankcí pro Rusko • Videohub

 

„Aktuální cenový vzestup, který u digitálních mincí vidíme, souvisí s protiruskými sankcemi. Rusové vyměňují rubly mimo jiné i za kryptoměny. Nicméně tento efekt je spíše jednorázový. Lze očekávat, že ruská vláda přijde s restrikcemi, které by měly nekoordinované prodeje rublu zastavit. Dlouhodobě mohou některé kryptoměny posilovat v reakci na odstřižení ruských bank od SWIFT, nicméně nebude to bitcoin, který je pro provádění plateb nevyužitelný,“ dodal.

Trh s bitcoiny a dalšími kryptoměnami byl pode analytika Wood&Company Vojtěcha Boháče v Rusku a na Ukrajině velmi silný již před konfliktem. Právě Ukrajina a Rusko jsou totiž státy, kde loni bylo v přepočtu na obyvatele nejvíce držitelů virtuálních měn.

S rostoucí využitelností kryptoměn roste podle zakladatele Portu Radima Krejčího stále vyšší zájem o jejich obchodování mezi drobnými i institucionálními investory, přičemž počet peněženek držících alespoň setinu bitcoinu či desetinu etherea překonal během února svá dosavadní maxima.

Budoucí vývoj bude podle expertů záviset na další eskalaci konfliktu na Ukrajině a jeho vlivu na ekonomický vývoj ve světě, například na růst inflace nebo akciové trhy. Důležitá bude rovněž reakce finančních autorit v Evropě i USA. Následující dny se podle analytika XTB Štěpána Hájka ukážou, zda se krypto trh odpoutá od silné korelace s akciovými trhy. „Bitcoin velmi silně prorazil psychologickou úroveň 40 tisíc dolarů, čímž vydal jasný signál, že je připraven žít ve vlastním světě,“ uzavřel.