Z pětitisícovky šlo udělat sedm milionů, ale během války zájem o znuděné opičáky dál opadá

Bored Ape Yacht Club

Bored Ape Yacht Club Zdroj: Bored Ape Yacht Club

Cenovka podobných obrázků ve formát NFT může jít k milionu korun. Investoval do nich například youtuber Petr Mára.
Vydělat lze i na virtuálních kamenech.
Bored Ape
Bored Ape Yacht Club
Bored Ape Yacht Club
11
Fotogalerie

Všechno se jeví jako zábava, dokud se nezačne střílet. Na trendu NFT šlo vydělat i tisícinásobek za necelý rok a během lednového kryptopropadu se zdálo, že tržním otřesům odolává lépe než bitcoin a spol. Nyní ovšem výstřelek, který minimálně dočasně zastínil „klasické“ kryptoměny, ztrácí na lesku. A nevyhnutelně zlevňuje. Více v aktuálním krypto-grafu týdne.

Ze zkratky NFT se loni stalo zaklínadlo, jako byl svého času „blockchain“. Pamatujete prohlášení typu „kryptoměny jsou ještě ta nejméně zajímavá využití blockchainu, je to blockchain, ne krypto, co přinese revoluci“? Uplynulo několik let a slovo blockchain lze nahradit zkratkou pro nezaměnitelný token (NFT), případně slůvkem Web3. Videohry, umění, sběratelství, správa on-line identity – tam všude měl a stále má NFT najít podle svých zastánců masivní využití.

Ze spekulativního hlediska nastal možná nejzajímavější moment kolem NFT koncem ledna. Cenová podlaha (částka, za niž lze koupit NFT z konkrétní kolekce nejlevněji – pozn. red.) nezaměnitelného tokenu s největší celkovou tržní hodnotou Bored Ape Yacht Club na přelomu ledna a února dosáhla dosud rekordních 118 etherů, zhruba 7,5 milionu korun, uvádějí data portálu Coingecko.

Co je NFT? Podívejte se na vysvětlující video:

Video placeholde

NFT - Nezaměnitelný token • Videohub

To bylo krátce poté, co se lídr trhu kryptoměn bitcoin vzpamatovával z propadu těsně nad třicet tisíc dolarů, přičemž ještě na podzim stál více než dvojnásobek. Kreslené obrázky znuděných goril byly krátce po jejich vzniku loni v dubnu k mání za 0,08 etheru, přibližně pět tisíc korun.

„Sběratelské opice“, kolekce deseti tisíc digitálních certifikátů vlastnictví, se tak podle některých analytiků alespoň chvilkově jevily jako svého druhu bezpečný přístav pro rozbouřenou dobu na finančních trzích.

„Zatímco kurz etheru se propadl od listopadu o 40 procent, tohle NFT zaznamenalo nové cenové rekordy. Jelikož se cena nezaměnitelných tokenů udává v etherech, vykazují NFT negativní korelaci s vývojem kryptotrhu. Četnost googlování pojmu NFT navíc předčila zájem o sousloví ,crypto‘,“ glosoval tehdy ekonomický expert listu Welt Holger Zschäpitz. 

Cenu NFT Bored Ape Yacht Club pomohly vytáhnout i celebrity jako Eminem či Justin Bieber, kteří rovněž patří mezi majitele. Z virtuálních opic se tak stále jednoznačněji stal statusový symbol; žádnou konkrétní funkci ani komplexní byznysmodel na sebe navázán nemají. Vynikají „jen“ vzácností a pozorností, kterou přitahují.

Za necelý měsíc se ale poměry na trhu o něco změnily. Cenová podlaha pro Bored Ape Yacht Club klesla oproti maximu o třetinu na 80 etherů. Vyhlídky na další růst v nejbližší době poněkud zatemňuje fakt, že zájem o googlování NFT uvadá. Naopak „bitcoin“ chytil druhý dech spolu s eskalací napětí na Ukrajině. Řada obyvatel Ruské federace začala zjišťovat, zda by se jim v situaci ekonomické ostrakizace kryptoměna nehodila. Pozornost upoutala i vývojem kurzu.

Zatímco v den invaze se bitcoin cenově propadal desetinovým tempem, o necelý týden později zaznamenal mezidenní nárůst o patnáct procent, což podle jeho zastánců vrátilo do hry tezi, že jde o důstojnou alternativu zlata.

V případě opičáků a dalších NFT by ale bylo předčasné jejich potenciál odpískat – když nic jiného, tak kvůli jejich „zavěšení“ na druhý nejsilnější blockchain Ethereum. Platí, že sankce ani diktátorské choutky jednotlivých vlád nemohou tuto obdobu certifikátu vlastnictví jen tak zkonfiskovat.

Možná se to oproti bitcoinu, jímž lze přece jen někde i platit, zdá málo. Co by ale teď za obrázek některé z deseti tisíc opic dala řada (nejen) Rusů potýkající se s nedostatkem hotovosti, propadem rublu či nefunkčními bankomaty.