Stát si pro vás přijde i v kryptosvětě. Na platformu DarkFi ale mají být vlády krátké

Nový díl podcastu Kryptospace přináší přehled toho, co je to Solar Punk a Lunar Punk a jaké myšlenky za nimi stojí.

Nový díl podcastu Kryptospace přináší přehled toho, co je to Solar Punk a Lunar Punk a jaké myšlenky za nimi stojí. Zdroj: midjourney

Drsný nástup amerického regulátora OFAC loni v létě velkou část kryptosvěta pořádně zaskočil. Úřad pro kontrolu zahraničních aktiv, který sestavuje sankční seznam nepřátel USA, až dosud uvaloval sankce hlavně na zločince jako Vladimir Putin či Bašár al-Asad nebo země typu Severní Korea a Írán. Nově se ale na seznamu objevil kus kódu umístěný na blockchainu a řada ethereových adres.

Jakýkoliv americký občan, rezident či firma, která by použila aplikaci Tornado Cash, čekají drsné tresty: pokuty od 50 tisíc do 10 milionů dolarů nebo vězení od 10 do 30 let.

V rámci kryptosvěta to způsobilo rozkol a vznikla dvě hnutí, která jsou dnes často označována jako Solar Punk a Lunar Punk. Těm prvním se někdy posměšně přezdívá sluníčkáři či hipíci. Ti druzí jsou zase pesimističtí anarchisté, kteří věří, že střet se státem je nevyhnutelný. A všechny aplikace v rámci decentralizovaných financí, které vznikají na blockchainu, musí být anonymní a rezistentní jakýmkoliv zásahům státu či policie.

KryptoSpace

je nezávislý projekt ekonomického novináře Petra Lukáče. Každý týden přináší rozhovory a analýzy ze světa bitcoinu, etheru a decentralizovaných financí. Nově si můžete jeho volnou část poslechnout i na stránkách E15.

Patří mezi ně i hackerka a developerka Rachel-Rose O’Leary, která se se svým týmem nyní zabývá vývojem nového projektu DarkFi, temných financí. Plně anonymního blockchainu, který dokáže své uživatele před kontrolou ze strany státu uchránit.

Nový díl podcastu Kryptospace přináší přehled toho, co je to Solar Punk a Lunar Punk a jaké myšlenky za nimi stojí.