Týden v kryptu: Revolut rozjede možnost stakingu, Gensler způsobil rozruch

Týden v Kryptu: Přehled nejdůležitějších událostí ze světa Bitcoinu, Etherea a dalších.

Týden v Kryptu: Přehled nejdůležitějších událostí ze světa Bitcoinu, Etherea a dalších. Zdroj: E15 (Midjourney)

Dobrý den, vítám vás u nového pravidelného textu Týden v kryptu, který bude vycházet každé pondělí a vždy vám přinese přehled nejdůležitějších událostí ze světa bitcoinu, etherea a dalších.

Text vznikl ve spolupráci s kryptospace.cz.

Jako první se podíváme na vývoj na trhu. Bitcoin a další během ledna dlouho rostly, nyní se ale po několika týdnech objevila červená čísla. Bitcoin je za poslední týden dole o necelých šest procent, když se dnes prodává za něco pod 22 tisíc dolarů. Za poslední měsíc je ale stále nahoře o sedmnáct procent.

O zhruba 7,5 procenta oslabila i dvojka na trhu ether, který stojí zhruba 1540 dolarů. I ten je ale za poslední měsíc nahoře o téměř deset procent.

Z top100 kryptoměn nejvíc za poslední týden ztratil token blockchainu Fantom, který oslabil zhruba o čtvrtinu. O 17 procent klesl i optimism. Tam za to může mimo jiné i výprodej, který nastal po nečekaném air-dropu tokenů pravidelným uživatelům sítě.

Jiné kryptoměny ale rostly. Skokanem týdne je v top stovce token burzy Bitget, který posílil on více než 70 procent. O více než polovinu vyskočil spekulační meme-coin baby shiba inu a více než o čtvrtinu mina protocol.

A teď zprávy.

1.) Gensler si zasedl na krypto

Největší rozruch způsobil minulý týden šéf americké Komise pro cenné papíry (SEC) Gary Gensler. I když SEC stále nedala jasné mantinely, co v kryptu jsou a co nejsou cenné papíry a co se při posuzování řídí pravidly z první poloviny minulého století, začal si úřad na některé projekty tvrdě došlapovat. A Gensler si to očividně užívá.

Komise i sám Gensler přitom byli obviňováni z příliš blízkých vztahů a benevolentnosti při dohledu nad nedávno zkrachovalou burzou FTX a jejím šéfem Samem Bankman-Friedem, uvádí Blockworks.co. Dva republikánští kongresmani se minulý týden obrátili na komisi s žádostí o poskytnutí komunikace, která mezi úřadem a FTX probíhala.

Zatímco na Bankman-Frieda byla SEC mírná, nyní se pouští do firem, které se vždy snažily regulátorům vyjít vstříc a plnit všechna pravidla.

Pár týdnů nazpět komise oznámila firmám Gemini a Genesis, že jejich program Gemini Earn vlastně nabízí cenné papíry. Bylo to 18 měsíců po vzájemných jednáních a bohužel v den, kdy program zkrachoval. Takže SEC nikomu nepomohla. Před dvěma týdny zase udělila pokutu platformě Nexo.

KryptoSpace

je nezávislý projekt ekonomického novináře Petra Lukáče. Každý týden přináší rozhovory a analýzy ze světa bitcoinu, etheru a decentralizovaných financí. Nově si můžete jeho volnou část poslechnout i na stránkách E15.

Teď si ale Gensler vyšlápl na ještě většího hráče. Čtvrtá největší burza na světě Kraken od SEC dostala pokutu 30 milionů dolarů kvůli svému stakingovému programu. Takzvaný staking loni u Etherea nahradil těžbu.

Burza vzala ethery uživatelů, zamkla je do kontraktu a investoři se pak podíleli na zabezpečení běhu celé sítě. A za to dostávali nové ethery.

No a to je podle Genslera opět služba, kterou měla burza zaregistrovat jako nabízení cenných papírů.

Kraken následně okamžitě pozastavil službu pro americké občany. Otázkou dnes spíš je, co dál, protože podobně staking v rámci programu Earn nabízí i americká jednička Coinbase a další. Její šéf Brian Armstrong na Twitteru napsal, že „už slyšel drby, že chce SEC staking zakázat pro všechny americké retailové investory“.

Ani komise přitom nebyla jednotná. Proti rozhodnutí se vyjádřila komisařka Hester Pierceová. Podobně tvrdá regulace je podle ní u nově vznikajícího odvětví nefér. A namísto nástrojů síly by měla SEC radit a stanovit jasná pravidla.

2.) Revolut rozjede možnost stakingu 

Zatímco v Americe by mohlo stakingu pro retailové investory odzvonit, v Evropě se jede dál. Banka a aplikace v jednom Revolut rozjede možnost stakingu pro své uživatele hned u několika proof-of-stake blockchainů: Ethera, Cardana, Polkadotu a Tezosu. Zpočátku bude služba přístupná zákazníkům ve Velké Británii a v zatím blíže nespecifikovaných evropských zemích.

3.) Organizátoři konferencí se do sebe pustili

A teď něco z českých luhů a hájů. Na sociálních sítích se do sebe totiž pustili organizátoři hned několika konferencí, které v Praze proběhnou letos v červnu. Nebylo to pěkné a padaly i hrozby žalobami.

Na jedné straně stojí lidé okolo BTC Prague, mezi něž patří i pořadatelé ostravského Chaincampu či lidé ze SatoshiLabs, českého výrobce hardwarových peněženek Trezor. Na druhé pak uskupení Prague Blockchain Week.

Ti první chtějí v Praze udělat obří bitcoinovou akci pro 10 tisíc lidí, ti druzí pak v podobném termínu pořádají hned několik konferencí a chtějí z Prahy na týden od 2. do 11. června udělat hlavní kryptoměsto světa.

Iniciativa Prague Blockchain Week přímo žádnou akci sama neorganizuje, pouze téměř desítku různých konferencí promuje jako jeden celek. A do tohoto celku zařadila i BTC Prague.

A to se maximalistům, pro které je vše kromě bitcoinu odpad, nelíbilo a chtěli být ze seznamu vyřazeni. Následovala přetahovaná a zmiňovaná hrozba právními kroky. 

Je to rozhodně škoda – a hlavně takové kroky do trochu „punkového“ krypto prostě nepatří. Prague Blockchain Week nakonec ustoupil a zmínky o BTC Prague smazal.

4.) Wright prohrál důležitý spor

A když už jsme u nesmyslných žalob, máme tu dobrou zprávu z Londýna. Australský programátor Craig Wright, který o sobě prohlašuje, že je zakladatel bitcoinu Satoshi Nakamoto (a kterému to nikdo nevěří), prohrál důležitý spor u tamního soudu. U něj se domáhal „ochrany“ blockchainu podle zákona o autorských právech. Různé forky (tedy mírně upravené verze původního blockchainu) prý tato jeho práva porušují.

Podle soudce ale blockchain pomocí autorského práva chráněn být nemůže, a Wright navíc nikdy neprokázal, že kód opravdu vytvořil on. Australský programátor například už přiznal, že nemá soukromé klíče k Satoshiho peněžence s prvními bitcoiny.

A teď už jen telegraficky: 

🔴 Krypto přispívá Turecku a Sýrii

Na začátek dobrou zprávu. Komunita i velké firmy se spojily a ve velkém posílají pomoc obětem ničivého zemětřesení v Turecku a Sýrii. Několik kryptofirem včetně Binance, Tether, Bitfinex, OKX a Kucoin poslalo devět milionů dolarů. Na speciálně vytvořených adresách se pak od uživatelů krypta sešlo dalších 4,6 milionu. Jen tak dál!

🔴 Majitelé zkrachovalého fondu zakládají burzu

Zakladatelé zkrachovalého hedge fondu Three Arrows Capital Su Zhu a Kyle Davies rozjeli novou burzu Open Exchange. Na té se bude dát obchodovat s pohledávkami po firmách jako FTX, Celsius či Voyager. Uzavřená ale bude pro americké investory. Na projekt už vybrali 25 milionů dolarů.

🔴 Sushiswap na nákupech

Známá decentralizovaná burza Sushiswap vyrazila na nákupy. V lednu tvrdila, že začne brzy nabízet obchody s deriváty. Místo aby si platformu postavila, ale koupila už existující Vortex Protocol. Ten používá síť Sei, která běží na Cosmosu. Fungovat by měla od druhého kvartálu letošního roku.

🔴 Protokol Aave spusti nový stable-coin

Lendingová platforma Aave spustila na testnetu svůj nový stable-coin. Token s krkolomnou zkratkou GHO bude vázaný 1:1 na americký dolar a uživatelé ho budou moci vytvořit, pokud použijí své prostředky jako kolaterál. To platební služba PayPal projekt svého stablecoinu pozastavila. Bojí se vyšetřování jiných protokolů, které právě provádí američtí regulátoři.