2015: Útok robotů na poslední dělníky v továrnách

roboti, ilustrační foto

roboti, ilustrační foto Zdroj: VTM

Za humny je nová průmyslová revoluce. Stroje ovládané lidmi nahradí stroje ovládající samy sebe. Roboti. Server VTM.cz už několikrát psal o budoucnosti nahrazování člověka strojem v takřka všech oblastech, například v tomto článku. Není to však nic, proti čemu lze bojovat, nebo se bouřit. Nástup robotů v nejlepším případě můžeme jen částečně zpomalit, ale bez většího efektu do budoucna.

Náklady na lidskou práci začínají být i v rozvíjejících se oblastech vyšší než u stále levnějších, schopnějších a inteligentnějších strojů. Základem každého výrobního či jiného byznysu je vydělat a obstát v tvrdé konkurenci. Nižší náklady se nikdy neodmítají.

Roboti s lidskými schopnostmi

Továrny velkých i malých výrobců jsou zaplněny nejrůznějšími automatickými stroji. Ty však zatím patří především do oblasti velmi jednoduchých a opakujících se činností. Jednoúčelové stroje jsou dávno běžné, ty programovatelné si poradí pouze s určitým úzkým spektrem práce.

V továrnách jsou ještě stále lidé, kteří obstarávají činnosti, jež ještě dosud z různých důvodů nebyly nahrazeny. I když jich již moc nezbývá. Obvykle se jedná o „nepřesné“ činnosti, které vyžadují smysly – typicky oči (zpracování obrazu) a hmat (detekce tlaku).

Snímače (smysly) jsou důležitou komponentou, která posune univerzální roboty na zcela nové hranice a k novým možnostem použití. Podívejte se na video s roboty, kteří se musí zorientovat v kuchyni.

Budoucí továrny budou fungovat takřka zcela bez přítomnosti lidí. Oblasti, kde stále ještě vykonává práci člověk, je nezbytné nahradit. Pokud si ale myslíte, že je to otázka několika desítek či snad stovek let, velmi se mýlíte.

Vývoj robotů a jejich schopností je stejně jako v jiných oblastech elektronického světa exponenciální. První větší vlna nahrazování lidí v továrnách přijde již za několik málo let.

Člověk vs. stroj

Jak můžete vidět v přehledném obrázku (bohužel z roku 2010), počet průmyslových robotů vztažený na lidské zaměstnance, se liší dle země. Jak by se dalo předpokládat, největší počet robotů mají v Japonsku, kde v roce 2010 připadlo téměř tři sta průmyslových strojů na deset tisíc pracovníků. V Africe byly jen dva.

Deset zemí s největším počtem průmyslových robotů na 10 000 pracovníků a průměrné srovnáníDeset zemí s největším počtem průmyslových robotů na 10 000 pracovníků a průměrné srovnáníDeset zemí s největším počtem průmyslových robotů na 10 tisíc pracovníků a průměrné srovnání (rok 2010, zdroj: IEEE)

S rozvojem civilizace je tak nádherně vidět přechod od lidské práce k robotické. Je efektivnější a dokáže se zlepšovat o řády, zatímco člověk spíše stagnuje a vyvíjí se jen velmi pomalu.

Ve statistice jsou prezentovány i průměrné počty průmyslových robotů na počet lidských pracovníků dle světadílů. Kromě zmíněné Afriky patří mezi nejrozvinutější právě Evropa, následovaná Amerikou a Asií.

Výrobci se připravují

Jednou z prvních velkých výrobních společností, která ve velkém měřítku oznámila nahrazení lidí roboty, je například Foxconn. Zaměstnává 1,2 milionů lidí a minulý rok se chlubil deseti tisíci roboty. Letos jich už bude více než sto tisíc, v plánech se dokonce hovoří o trojnásobku. To současně znamená výrazně méně pracovních pozic pro lidi. Na projektu vývoje robotů pracuje přes dva tisíce inženýrů. Podobné plány má také Canon.

Podívejte se na koncept univerzálního průmyslového robota Frida od společnosti ABB. Je malý a skladný, v továrně ho lze přemístit na různé pozice a rychle naučit novým činnostem.

Tlak na dodržování co nejlepších podmínek pro lidské zaměstnance, který jsme mohli zaznamenat především z „rozvinutých a bohatých“ Spojených států Amerických, tak vlastně bude mít zcela opačný efekt. Výrobci pouze zrychlí přechod k robotickým strojům, které nemají žádná práva a neplatí pro ně pracovní zákony. Lidé přijdou o místo ještě rychleji.

Univerzální roboti stále populárnější

Na vývoji univerzálních robotů, kteří se dokážou přizpůsobit velké spektru činností, pracuje několik velkých společností. Patří mezi ně zmíněné ABB, Yaskawa, Kuka, Adept, Heartland Robotics a další.

Všechny tyto firmy již vyvíjejí chytré a univerzální roboty, které by se měly dostat na trh příští rok, některé do roku 2015. Vývoj se soustředí na nové funkce a univerzální dovednosti. Těch se dosahuje mnoha senzory a učícími se systémy s počátky umělé inteligence.

Předpokládány vývoj forem průmyslových robotů dle společnosti YaskawaPředpokládány vývoj forem průmyslových robotů dle společnosti YaskawaPředpokládány vývoj forem průmyslových robotů dle společnosti Yaskawa

Cena přitom stále klesá, robotické stroje schopné vykonávat lidskou činnost již padají k hranicím statisíců korun (to je obvykle zatím paže na pevném nebo pohyblivém základu). To si už může dovolit i menší továrna. Roboti přestávají být doménou pouze těch nejbohatších a největších výrobců.

Je to vývoj, který nelze zastavit. Lidé se na něj mohou pouze připravit a posunout své dovednosti a pracovní pozice na vyšší stupně. Pokud tak neučiní, budou eliminováni. Alespoň z trhu práce.