6 investičních tipů

6 investičních tipů

6 investičních tipů Zdroj: Partners

Martin Mašát působí na finančních trzích třináct let. Poslední dobou doporučuje klientům společnosti Partners hlavně akciové fondy, globální diverzifikaci a vyspělé trhy.

1. Odrazuje od high yield dluhopisů, které se dříve pyšnily patnáctiprocentním ziskem. „Lidé si pořád myslí, že to je dluhopis s vysokým kuponem. Jenže v současnosti nesou asi pět procent,“ varuje. A pokračuje: „Když už spekulativní dluhopisy, tak diverzifikovat přes fondy.“ Jasné ne říká státním dluhopisům. Ty mají v současnosti záporné výnosy. „Kdo si koupí dluhopis na pět let od pana Babiše za minus 0,2 procenta? Vy chcete úroky dostávat, ne je platit.“

2. Co se týká akcií, Martin Mašát se usmívá nad články deníků Blesk či Aha a rádoby přesnými odhady analytiků. „Ano, akcie spadly o nějakých patnáct procent, evropské od loňského dubna o třicet procent. Nicméně to bylo v rámci volatility. Když akcie udělaly za posledních pět let dvojnásobek, tak minus třicet procent v ročním horizontu je vcelku standardní volatilita,“ říká. Varuje před trhy rozvíjejících se zemí. „Jsou lidé, kteří říkají, kupujte je, kupujte Jižní Koreu, Jižní Afriku. Jenže to jsou malé trhy. Může se stát cokoli. Akcie tam udělají klidně znenadání minus čtyřicet padesát procent.“ Jinak má ale poměrně pozitivní náhled. „Ropa se stabilizovala, komodity také nepadají nijak razantně, inflace půjde nahoru. To znamená, porostou ceny, jsou nižší náklady, takže akcie se otočí. Už to ostatně začalo. Včera čínské, japonské akcie plus čtyři procenta. Amerika plus tři procenta.“

3. Na jednotlivé společnosti nesází. Nikdo neodhadne, kam se budou ubírat, pokud nemá informace přímo od nich. „Každá firma má obrovská specifická rizika. Nikdy jsem neobjevil nikoho, kdo by uměl odhadnout cenu jednotlivé firmy,“ říká. Zdráhá se také dávat konkrétní tipy. „Jako portfolio manažer diverzifikuji. Vždy a všude. Část dám třeba do Coca-Coly, něco do amerických drah. Když už chcete investovat, tak alespoň do deseti patnácti akcií.“ Podle něho totiž i ty nejjistější sázky mají své slabiny. „NWR se jevila jako jistota. Díra v zemi, tu vám nikdo neukradne. A dnes? Jedna akcie stojí šest haléřů. Když už do něčeho jdu, tak koupím celý index. Řeknu si, Amerika je na tom fundamentálně lépe, tak kupuji Ameriku,“ říká. Také investici do jednotlivého sektoru nechápe jako diverzifikaci. A sází na čas. „Jsem spíše dlouhodobý investor. Krátkodobé investování nefunguje,“ tvrdí.

Martin Mašát (38) je ve společnosti Partners od roku 2013, nyní zastává pozici vedoucího oddělení investic a portfolio manažer Partners investiční společnosti.Martin Mašát (38) je ve společnosti Partners od roku 2013, nyní zastává pozici vedoucího oddělení investic a portfolio manažer Partners investiční společnosti.

4. Vyhraněný názor má i na komodity. „Vklady u bank vám nesou úrok. Dluhopisy za normálních časů vám nesou kupony. Akcie, když zanedbáváme pohyb cen, vám nese dividendy. Komodity nenesou nic. Abyste vydělali na komoditě, tak se jen modlíte, spekulujete na růst ceny. A ta není zaručená.“ A uvádí příklady z poslední doby: ropa minus 70 procent, zlato poslední čtyři roky minus 40 procent, diamanty jsou na cenách z roku 2000.

5. Rychle hotový je i s otázkou týkající se spoření. „Nejsem pro to spořit od dítěte, abych mu v osmnácti řekl, už jsem ti naspořil deset tisíc korun a teď si plať ty. Ono ale musí postavit byt, postarat se o rodinu, má úplně jiné výdaje. Dovedu si představit spořit z přebytku, když už jsem trochu zajištěný.“ Penzijní připojištění ano, to smysl má. „Účastnické fondy. Je to běh na dlouhou trať. Takže dynamický, ostatní jsou trochu navíc. Konzervativní vůbec nemá smysl.“ Transformované fondy však zavrhuje. Pozitivní pohled má i na životní pojištění. „Když mě zítra porazí tramvaj, tak moje manželka aspoň nepřijde o byt. Já si tím nespořím. Mám pojištěné riziko.“

6. Koupě bytu jako investice je podle Mašáta otázkou velkého rozhodování i dnes, kdy jsou hypotéky za 1,5 procenta. „Je to byznys tak trochu ve vzduchu. To na finančních trzích máte každý den reálnou cenu. U bytů ne. Tam si akorát přečtete, my si myslíme, že to roste o 10 procent.“ Varuje také před tím, že nikdy nevíte, co se může stát: kdo bude bydlet vedle, zda ten, komu byt pronajmete, ho nevybydlí a tak dále. „Když už investovat do realit, tak přes fond. Tam to máte alespoň diverzifikované. Stará se vám o to správce a můžete investovat i menší částku,“ říká.