Adrenalinová zábava: horská jízda, let nad přehradou, houpání na liáně

Koupání v rozbouřených vlnách, pekelná horská jízda, let nad přehradou nebo houpání na liáně? V okolí je všechno.

Někdo potřebuje k odpočinku klid, jiný naopak nejlépe relaxuje při pořádné dávce adrenalinu. Ani ve východních Čechách není nouze o spoustu zajímavých turistických cílů. Ať už dávají lidé přednost sportovnímu výkonu, klidné procházce, vzrušujícím zážitkům nebo třeba poznávání nových věcí. Sedmička vybrala sedm tipů na zajímavý výlet.

Vodní ráj v centru města

Vlna střídá vlnu, příboj se s ohlušujícím řevem tříští o břeh. To není obraz z přímořského letoviska. Stejný zážitek čeká na návštěvníky hradeckého aquaparku. Největší atrakcí areálu stojícího téměř v centru města je právě unikátní umělé vlnobití, které je v provozu už osmdesát let.

„Nabízíme i další řadu atrakcí, ze kterých si vybere každý,“ říká ředitelka Správy nemovitostí Hradec Králové Jaroslava Bernhardová.

Milovníci vodních hrátek si tak mohou užít jízdu na toboganu, zaplavat v bazénu, kde na ně čekají vodní trysky nebo protiproud, poležet ve vířivce či v horkém bazénku. „Kdo chce jen odpočívat, může vyzkoušet saunu, solárium, masáže nebo vnitřní bar,“ dodává Bernhardová.

Od konce dubna je navíc v Hradci otevřeno také Letní koupaliště Flošna. „Voda v bazénech ale ještě není vyhřívaná. Návštěvníci se v ní mohou osvěžit nebo se u ní jen opalovat,“ doplňuje ředitelka.

V letní sezoně ale teplota v trojici bazénů neklesá pod 26 °C. Vyznavači adrenalinu si navíc pochvalují zdejší divokou skluzavku Jump. Ani na Flošně nechybí klasický tobogan. Jízdu na nafukovacích kolech na dušovém toboganu, ústícím do dojezdového bazénu s línou řekou, mohou vyzkoušet jednotlivci i dvojice.

Vedle dětského bazénu je také dětský koutek plný prolézaček, houpacích atrakcí, nechybí malá tělocvična se skluzavkou a houpačkou nebo trampolína Jump King. Na okraji hřiště stojí malý kameninový bazének na pouštění lodiček. Mimo to ve zdejší nabídce nechybí aquazorbing, cvičení zumby, skákání na trampolínkách, squash, bowling a fitness. Ti nejodvážnější si tu pak mohou vyzkoušet potápění s dýchacím přístrojem.

Na bobu do údolí Krkonoš

V největších českých horách nečeká na lidi jen turistika. Vyhledávaným cílem výletů jsou v poslední době stále častěji bobové dráhy Happy World ve Špindlerově Mlýně.

Tamní bobovka patří mezi tři nejatraktivnější projekty svého druhu na světě. „Je to parádní pocit. Když to člověk pustí, sviští dolů neuvěřitelnou rychlostí. Navíc zatáčka střídá zatáčku,“ pochvaluje si zážitek Marek Krátký.

Dvaadvacet zatáček, pět terénních zlomů a tři tunely zaručují jedinečný pocit z jízdy, jejíž rychlost si každý volí podle svých schopností. Pohled na překrásné okolní panorama Krkonoš zážitek ještě umocňuje. Na bobech mohou jezdit bez problémů děti i důchodci. Díky kvalitnímu osvětlení může být areál v provozu i večer.

Let do Prahy? Blériotem

Už v sobotu 13. května otevře nově zrekonstruované Letecké muzeum Jana Kašpara. V nových prostorách letiště pod Kunětickou horou budou mít návštěvníci možnost zažít opravdu nezvyklé věci.

K dispozici budou například letecké simulátory opravdových letadel, které muzeum provozuje. Lidé se tak mohou posadit za knipl slavného Blériotu, se kterým Jan Kašpar absolvoval první dálkový přelet na českém území, nebo letounu Wright. Samozřejmě bezpečně na zemi, s pomocí počítače a obrazovky. „Podle pilotů, kteří létají s historickými stroji, jsou simulátory hodně realistické,“ říká šéf leteckého muzea Martin Kindernay.

Návštěvníci také mohou ve 3D rozlišení zhlédnout záběry z letu do Prahy, který sto let po Kašparovi loni zopakoval na replice starodávného stroje Peter Mára. „Chceme, aby to nebylo jen muzeum, kde se lidé na něco podívají ve vitríně, ale aby i něco zažili. Proto budeme v létě pořádat spoustu akcí, kde uvidí letadla přímo v akci,“ podotýká Kindernay.

Letecké muzeum pod Kunětickou horou je u silnice mezi Ráby a Kuněticemi, v místech, kde cestu přetíná cyklostezka. Po ní se dá dojet z Pardubic za půlhodinku.

Labyrint a ráj turistů

Spousta lidí nepotřebuje k aktivnímu odpočinku adrenalinové dávky. Stačí jim procházka pěknou přírodou, klid a ticho. Pro ty, kteří si i takový výlet chtějí zpestřit malým dobrodružstvím, je ideálním cílem Brandýs nad Orlicí.

V tamním přírodním labyrintu se totiž dá zažít spousta zábavy a není k tomu potřeba kdovíjaká fyzická kondice. Bludiště vytvořené z habrových keřů se rozkládá na více než tisíci metrech čtverečních a cesta k jeho středu a zpět zabere přibližně dvacet minut. Stává se ale, že lidé bloudí i hodinu. Cesta je totiž důmyslně komplikovaná.

K bludišti se lidé dostanou po cyklostezce na levém břehu Tiché Orlice směrem z Brandýsa na Ústí nad Orlicí. Cesta od vlakové zastávky zabere zhruba čtvrthodinku. Cyklisté či milovníci delších procházek se mohou vypravit i z Chocně, odkud je to k labyrintu necelých šest kilometrů malebným údolím Tiché Orlice. A kdyby někomu byla návštěva přírodního labyrintu málo, může v Brandýse navštívit i zříceninu hradu.

Celé bludiště má při pohledu z výšky tvar zeměkoule a inspirací byly kresby Jana Amose Komenského v knize Orbis pictus (Svět v obrazech). Právě učitel národů je největší postavou spojenou s Brandýsem. Několik let tam přebýval, než musel odejít z Čech. Před labyrintem stojí jeho monumentální pomník.

Přeskočit si přehradu

Ještě na začátku devadesátých let jezdilo na Seč trávit dovolenou pětaosmdesát tisíc lidí. Město se teď snaží slavnou tradici vzkřísit. Pomáhají k tomu nové atrakce jako zorbing nebo aquaskipper.

Autokemp Seč Pláž už dávno nenabízí jen pramice nebo šlapadla. Vydřená rýha v trávníku je stopa po obří nafukovací kouli. Právě tudy se milovníci adrenalinu valí do přehrady.

Svah měří zhruba sedmdesát metrů. „Lidi to zkouší, je to atrakce. Většinou to jsou kupodivu ženy. Máme svahovou kouli i vodní. Vodní aquazorbing táhne zase hlavně děti,“ popisuje novinky Milan Cipryán, který má provoz na starosti.

Novinky tam začali testovat před čtyřmi lety. A pokračují. Letos se má objevit nové molo pro „vodního ptáka“. Aquaskipper je vyloženě adrenalinová záležitost. „Vypadá to něco jako skibob, ale uprostřed je kloub. A skutečně pohybem páky skáčete po hladině. Ale ne každý to umí. Na naučení je to složitější než windsurfing. Říká se, že z toho prkna musíte tak stokrát spadnout a pak už se udržíte. Než člověk získá ten správný rytmus, tak to trvá,“ usmívá se manažer Rekreační oblasti Seč Ladislav Minarčík.

Poprvé se zapotí každý

Lanový park na Podhůře u Chrudimi načíná čtvrtou sezonu. Vloni si postroje navléklo pět tisíc lidí. Nejmladšímu byly tři roky, nejstaršímu přes sedmdesát. Park má celkem dvacet překážek. Lanovky, volné kladiny, zhupy nebo liány. Nejníže nad zemí je člověk tři metry, nejvýše deset.

Začíná se přitom už od útlého věku. „Malý lanový park je pro děti od tří do zhruba osmi let. Starší tam mají lezeckou stěnu a od dvanácti už mohou na okruh pro dospěláky,“ upřesňuje ředitel Městských lesů Chrudim Zdeněk Odvárka.

V lanové změti čeká adrenalin. Od letošní sezony ale začne fungovat i trasa na „zahřátí“. „Udělali jsme novou překážku, která park rozděluje na dvě části. Lidi, co si tolik netroufají, můžou jít lehčí část. Tu využijí asi hlavně ti, co sem přijdou poprvé. A zadní červená je o něco náročnější. Je tam jedno místo, crossy, tam se člověk skutečně zapotí,“ říká Odvárka.

Dvě stě dvacet metrů dlouhá trasa ale není nic nepřekonatelného. Po lanovkách se totiž běžně prohánějí i důchodci. A vedou si víc než dobře.

Maglajz na kole

MAGMA neboli MAlebný Geologický MAglajz je jediná cyklistická stezka s geologickou tematikou v Česku. Spojuje Hlinsko a Chrudim, měří šestapadesát kilometrů a má celkem osm zastávek.

První informační tabuli najdou cyklisté na hlineckém nádraží. „Převážná část cyklostezky vede územím, kde se těžila žula. Patří sem například Srní u Hlinska, Křižanovice nebo Nasavrky. Ale také obsahuje lokality, kde bylo naposledy moře. Asi před devadesáti miliony lety. A to je lokalita u Rabštějnské Lhoty Na Skalách,“ říká geolog Daniel Smutek, který před deseti lety dával trasu dohromady.

Železné hory fungují jako velká učebnice geologie. V Lukavici je zastávka věnovaná těžbě pyritu, ve Škrovádu zase čekají příběhy o kamenících a pískovci. Pro rozluštění velké geologické ságy ale musí cyklista o 340 metrů nad mořem níž a téměř šedesát kilometrů dál. „Končí u Chrudimky ve směru na Píšťovy. Tam je komentář k tomu, jak to ta skála nakonec vzdala a řeka si s ní pohrála tak, že ji přeměnila ve štěrk, balvany a písek,“ vysvětluje Smutek. Trasa patří mezi středně náročné, dá se zvládnout za jediný den.

Atrakce v kraji:

KOUPALIŠTĚ FLOŠNA

• Otevřeno: denně 10.00-19.00
• Vstupné: 70-110 Kč, děti do 6 let zdarma
• Více na www.snhk.cz/ flosna

AQUA CENTRUM

• Otevřeno: pondělí-pátek 10.00-21.00, soboty, neděle a svátek 10.00-20.00.
• Hodinové vstupné: 40-120 Kč
• Více na www.snhk.cz/ lazne/

BOBOVÁ DRÁHA ŠPINDLERŮV MLÝN

• Vstupné: 60-80 Kč za jednu jízdu
• Otevřeno: denně od 10.00
www.bobovka.cz

MUZEUM JANA KAŠPARA

• Kde: pod hradem Kunětická hora
• Otevřeno: od 13. května
• Novinky: letecké simulátory, 3D projekce, atrakce pro děti

BLUDIŠTĚ V BRANDÝSE

• Kde: půl kilometru od centra směr Ústí n. O. • Otevřeno: denně 9.00-17.00, o prázdninách do 18.00
• Vstupné: 15-30 Kč

AUTOKEMP PLÁŽ

• Kde: 1 km od centra Seče u přehrady
• K dispozici vodní trampolíny, aquazorbing a další atrakce

LANOVÝ PARK PODHŮRA

• Kde: Podhůra u Chrudimi (2 km směr Seč)
• V areálu rozhledna Bára, kryté ohniště, lezecká stěna, lesní tělocvična

STEZKA MAGMA

• Začátek: nádraží ČD Hlinsko
• Konec: Chrudim-Píšťovy (jez Velryba)
• Délka: 56 km
• Osm zastávek s informačními panely