Akciovka bez webu? Od července s pokutou až sto tisíc

ilustrační foto (Dominik Bachůrek, Mladá fronta E15)

ilustrační foto (Dominik Bachůrek, Mladá fronta E15) Zdroj: Dominik Bachurek, Sedmicka

Akciovým společnostem, které nebudou mít do konce června své webové stránky, hrozí pokuta až sto tisíc korun. Na stránkách musí uvádět důležité informace o firmě včetně pozvánek na valné hromady. Souvisí to se změnami, které od ledna vyžaduje nový zákon o obchodních korporacích. Čas na přizpůsobení mají firmy do konce června.

Upozornila na to advokátní kancelář Vilímková Dudák & Partners. Nové povinnosti související s webovými stránkami se týkají v menší míře i společností s ručením omezeným.

Povinnost zřídit webové stránky platí pouze pro akciové společnosti. Na stránkách musí být dostupný název firmy, identifikační číslo, adresa sídla a informace o zápisu v obchodním rejstříku. Tyto náležitosti jsou povinné i pro společnosti s ručením omezeným, které již svůj web mají. Akciové společnosti navíc musí k těmto údajům na webu zveřejňovat i pozvánku na valnou hromadu, a to včetně návrhu usnesení.

„Akciové společnosti, které ještě svůj web nemají, by si měly do konce června založit alespoň jednoduché stránky s povinnými údaji a se záložkou pro zveřejnění pozvánky na valnou hromadu. Vyhoví tak zákonným požadavkům a časem mohou doplnit další obsah a vylepšit vzhled či funkcionality,“ doporučila Kateřina Tomčíková z advokátní kanceláře.

Tato povinnost je jednou z mnoha, které po obchodních společnostech požaduje nový občanský zákoník a související zákon o korporacích

O problému informovaly i Hospodářské noviny. Podle nich se povinnost vytvořit webové stránky týká například společností Amun.Re známé z kauzy prodeje solárních elektráren firmě ČEZ. HN zmiňují i firmu ENE Investment, v jejímž představenstvu zasedá prezidentův poradce Martin Nejedlý.

Povinnost je jednou z mnoha, které po obchodních společnostech požaduje nový občanský zákoník a související zákon o korporacích. Společnosti, které požadované změny neprovedou, soud nejdříve vyzve k nápravě v určité lhůtě. Jestliže ani během ní své dokumenty neupraví, může jim udělit pokutu. Zákon v některých případech stanoví i možnost soudu nařídit faktické zrušení a likvidaci společnosti.

Podle serveru Kancelář podnikatele nestihne přes 30 procent obchodních společností změny provést. Další nejméně čtvrtina tuto situaci vůbec nezačala řešit. Celkem asi 180 tisíc firem, které vznikly před rokem 2014, se tak kvůli nové legislativě musí obrátit na právníky. Rejstříkové soudy očekávají, že v příštích dnech bude podáno velké množství žádostí, což může výrazně prodloužit dobu zpracování požadavku.

Se statutáry se nový zákon o obchodních korporacích nemazlí