Aktuálně z měst a obcí

Výstavba 120 rodinných domků začala ve Štěnovicích u Plzně. Jde o jednu z největších rozvojových lokalit bydlení na Plzeňsku. Téměř všechny pozemky už jsou rozprodané, řekl Jan Nový, starosta obce. Pozemky včetně všech sítí podle něj patří k nejlevnějším v okolí Plzně.

#####U Plzně začala výstavba satelitu

Já si myslím, že je to nyní největší bytová zóna na Plzeňsku. Už se tam staví. Kompletní infrastrukturu včetně silnic za zhruba 100 milionů korun jsme dokončili. Okolo stovky parcel už je rozprodaných, protože Štěnovice jsou atraktivní na bydlení,“ dodal Nový. Obec si tam nechala pár pozemků, kde se mají v budoucnu stavět dvojdomky. Parcely koupili hlavně lidé z Plzně a okolí, ale také z Prahy i Karlovarska.

Domků je rozestavěno už přes dvacet, do dvou až tří let by měla být zóna hotová. Připravila ji Stavební společnost obce Štěnovice, v níž má majoritu místní firma Streicher, německý strojírenský a stavební podnik, a zbylý podíl vlastní obec. Polovinu pozemků prodala společnost sama za 1390 korun za čtvereční metr a druhou realitní kancelář, která je nabízela za 1490 Kč/m2. „Díky tomu, že jsou v ceně zahrnuty všechny sítě, tak jsme asi nejlacinější v širokém okolí,“ uvedl Nový.

Obec začala připravovat pozemky na bydlení od roku 1993, kdy se vylidňovala. Štěnovice chtěly hlavně přilákat mladé rodiny a přitáhnout peníze.

Zájem o nákup pozemků na bydlení souvisí také se vznikem třicetihektarové průmyslové zóny ProLogis se třemi obřími halami. V jedné z nich vyrábí a balí od loňska japonský koncern Sony disky Blu-ray, DVD a CD. Zaměstnává přes 200 lidí a další desítky hledá.

#####Dům po Hugo Haasovi nabídne luxusní bydlení

Soukromý investor opravil polovinu zchátralého velkého secesního domu, v němž v Brně žil herec Hugo Haas. Rekonstrukce stála několik desítek milionů korun a budou v ní luxusní byty, uvedli zástupci investora Real-Treuhand Reality & Development.

„U rekonstrukcí jsou práce složitější než u novostaveb. Výsledek je ale o to zajímavější,“ uvedl ředitel firmy Tomáš Jícha. Podle něj je dům svou polohou uprostřed Brna, poblíž katedrály na Petrově, výjimečný. Firma jeho polovinu koupila od restituentů v roce 2010.

Zatím byla prodána část z 24 apartmánů. Noví majitelé by se měli nastěhovat na začátku příštího roku. Dům měl dosud pro něj typickou zelenou fasádu, díky níž jej znala většina Brňanů. Ta se změnila na šedou. „Průzkumem bylo zjištěno, že původní barvou byla šedá. Podobně jsme postupovali i u oken, která jsou věrnou replikou původních,“ poznamenal Marek Karvaj z Real-Treuhand Reality & Development.

Podle architektky Vlasty Loutocké dům chátral asi 20 let, byl prázdný a nevyužitý. Krovy i parkety bytů byly shnilé a nedaly se zachránit. „S památkáři jsme se domluvili, že nejdůležitější částí je uliční fasáda, chodba a schodiště,“ uvedla Loutocká.

Brněnský rodák Hugo Haas i jeho bratr, hudební skladatel Pavel Haas, se v domě architekta Maxima Montera narodili a prožili tam své mladí a první umělecké úspěchy.

Haas natočil jako herec nebo režisér přes sedm desítek filmů. S herectvím začínal v rodném Brně, kde studoval zpěv na konzervatoři. Kromě tamního národního divadla pracoval později i v Ostravě a Olomouci. Ve 24 letech se stal členem souboru činohry Národního divadla v Praze. V roce 1939 dostal kvůli židovskému původu výpověď z divadla a odešel s manželkou do USA. Zemřel v roce 1968 ve Vídni, bylo mu 57 let. Pohřben je v Brně.