Akty aktivistek mají být obranou proti kácení stromů

Akt z Tyršových sadů

Akt z Tyršových sadů Zdroj: ctk

Ekologičtí aktivisté bojují za svou věc často i vlastním tělem. A tak býváme svědky jejich přivazování ke stromům, komínům či velrybám a násilného odvazování od nich. Pardubické aktivistky ve snaze o záchranu stromů v Tyršových sadech zvolily jiný způsob odporu: v blízkosti stromů nafotily působivé akty a sestavily z nich kalendář. Jeho výtisky by měli dostat městští zastupitelé před svým úterním jednáním, kde budou o osudu parku rozhodovat.

Popudem ke vzniku kalendáře byl nesouhlas s velkými zásahy v sadech, řekla novinářům Daniela Lišková ze sdružení Chráníme stromy, která své tři kamarádky v prosinci fotografovala.

„Rozhodly jsme se pro to, neboť jsme chtěly upozornit na problém nadměrného kácení v Tyršových sadech, kdy se má podle projektu kácet skoro polovina stromů, z nichž většina by se vůbec kácet nemusela,“ uvedla Lišková. Kalendář sponzorsky zpracovalo a vytisklo soukromé grafické studio.

Akt z Tyršových sadůAkt z Tyršových sadů | ctk

Uvažované kácení v Tyršových sadech vzbudilo u části veřejnosti silný odpor. Původně mělo padnout asi 400 stromů a většina keřů.

Akt v Tyršových sadechAkt v Tyršových sadech | ctk

Proti projektu vznikly dvě petice se zhruba sedmi tisíci podpisy, sdružení Klub přátel Pardubicka nakonec dosáhlo u České inspekce životního prostředí pozastavení projektu, neboť povolení ke kácení mělo právní vady. Sdružením Chráníme stromy a Zelená pro Pardubicko se po posledních jednáních podařilo dosáhnout toho, že 50 ohrožených stromů zůstane stát, o další stovce se ještě bude jednat. Kromě odmítání tak razantního zásahu sdružení upozorňují také na to, že projekt za 83 milionů korun je zbytečně nákladný a předimenzovaný.

Akt z Tyršových sadůAkt z Tyršových sadů | ctk