Alibaba testuje drony. Bezpilotní stroje v Číně rozvážejí čaj

Dron (ilustrační foto)

Dron (ilustrační foto) Zdroj: CC BY 2.0:

Čínská internetová společnost Alibaba zavedla do své distribuce drony. V městech Peking, Šanghaj a Kanton (Kuang-Čou) pomocí bezpilotních modelů testuje distribuci zásilek s čajem. Jde o první případ, kdy drony pracují v hustě obydlených oblastech.

Největší internetový obchodník v Číně k testování využil zákazníky své divize Taobao (čínská obdoba Ebaye). Celkem více než čtyřem stovkám z nich v těchto dnech rozesílá speciální druh zázvorového čaje. Jde o lehké zásilky, jejichž hmotnost nepřekročí 340 gramů. Dodávka by neměla trvat déle než jednu hodinu.

Podle Alibaby jsou největšími výhodami této technologie jednoznačně rychlost dodání a nízké náklady. Firma však neuvedla, jakým způsobem si drony ohlídá, aby nepředstavovaly bezpečnostní riziko.

O krok před Amazonem

„I když jde zatím o omezený dosah, Taobao dodává skutečné zboží skutečným lidem, což je o krok dále, než kam zatím dospěli kolegové z Amazonu,“ komentoval experiment web TechInAsia.com. Podle něj je tak stále méně zřejmé, kdo vlastně jako první zavede regulérní dronovou zásilkovou službu.

Dron Taobao uprostřed čínského městaDron Taobao uprostřed čínského města | Weibo Taobao.comDron Taobao uprostřed čínského města

Jak poznamenává BBC, aktuální test není prvním případem, kdy zboží v Číně rozvážejí drony. Už v roce 2013 něco podobného zkoušela pekárna InCake s rozvozem svých kolačů v Šanghaji. Úřady však rychle zasáhly a netradiční distribuci zastavily, protože firma neměla potřebnou licenci.

Expert na robotiku: Mnoho problémů stále není vyřešeno

Objevují se však také hlasy, že experiment Alibaby je jen marketingová kampaň, která využívá aktuálního trendu. V reálu prý existuje stále mnoho nejasností, kvůli kterým se drony nedostanou do praxe ještě několik let. „Mnoho problémů stále není vyřešeno,“ uvedl Ravi Vaidyanathan, který na Imperial College v Londýně přednásí o robotice.

„Je třeba vyřešit, jak se budou létající objekty vyhýbat překážkám, jak obecně koordinovat jejich pohyb ve vzdušném prostoru,“ poznamenal Vaiyanathan. „Nemyslím, že by tyto problémy byly nepřekonatelné, ale kvůli bezpečnosti je třeba je vyřešit co nejdříve,“ dodal.

Drony lákají nejednu firmu
Potenciál využití bezpilotních letounů pro komerční distribuci láká bezpočet společností po celém světě. Mezi ně patří například Google, UPS nebo Amazon. Přísná regulace ze strany amerických úřadů však brání experimentům. Google tak testuje své projekty v Austrálii. Na povolení od úřadu čeká i Amazon, který připravuje službu Prime Air. Zásadní zlom by mohl přijít letos - americkou leteckou legislativu čekají změny, jak uvedla CNN.
Do světa dronů nedávno vstoupila také logistická společnost DHL, která zahájila provoz bezpilotních strojů na německých ostrovech v Severním moři.