Alpský léčitel starých Germánů

Jehličí kosodřeviny se rozmělní a po parní lázni vydá svůj drahocenný obsah. Ilustrační foto

Jehličí kosodřeviny se rozmělní a po parní lázni vydá svůj drahocenný obsah. Ilustrační foto Zdroj: Shutterstock

Na jihu Německa, v Algavsku, snad není člověka, který by neznal kosodřevinový olej. Léčivá síla horských jehličnanů přinášela zdraví už starým Germánům.

Divoce rostoucí borovice kleče patří mezi chráněné druhy. Pro kosmetické a medicínské potřeby však vznikají speciální plantáže a jedna z nich už třicet let zdobí alpské svahy ve spodním cípu Bavorska. Výsadba zde připomíná malou vojenskou operaci. Od dubna do října dovážejí čtyřkolky, speciální pásová vozidla nebo helikoptéry zelené stromky do výšek 800–1600 metrů nad mořem, aby našly svůj nový domov v horském terénu.

Z tuny třísek litr oleje

Po pěti až sedmi letech růstu jsou kosodřeviny připravené ke sklizni (těžba se pohybuje okolo dvou tisíc tun ročně). Během léta nastoupí s motorovými pilami dřevorubci a ořežou části porostu.

Větve rozdrtí hydraulické kladivo a poté již vonný náklad směřuje do destilerie v Sonthofenu. Rozmělněné jehličí projde destilací vodní parou. Za osm hodin přijdou na svět první kapky éterického oleje a silná pryskyřičná vůně probudí čichové buňky.

„Z jednoho tisíce kilogramů nadrcené kosodřeviny, což je asi čtyřicet vzrostlých jedinců, získáme pouze litr vzácné kapaliny,“ usmívá se pod vousy statný horal Ulrich. „Tady v Algavsku má olej dlouholetou tradici, najdeš ho skoro v každé domácí lékárničce.“

Úrodný popel

Vydestilované jehličí se shromažďuje ve sběrné nádobě a spaluje se ve speciálním zařízení. Postupem biozplynování se přeměňuje na plyn, následně na energii, která generuje páru pro další destilaci. Zbylé množství popela, plného minerálních látek, rozpráší pěstitelé jako kvalitní hnojivo na plantážích. Celý proces zajišťuje jak ekologickou produkci, tak i odpovědnost za životní prostředí v nedotčené přírodě Algavska (Allgäu).

Ilustrační fotoIlustrační foto | Profimedia.cz

Získaný éterický olej ale putuje dál, do zpracovatelského závodu v Homburgu. Tady rostlinná alchymie pokračuje až ke vzniku masážních krémů, sprchových gelů a tělových mlék obsahujících na šedesát účinných látek z borovice kleče. Její léčebné působení tak mohou pocítit na vlastní kůži příznivci přírodní medicíny v USA, Itálii, ve Francii, a dokonce i v České republice.

Článek vyšel v časopisu Lidé a Země