Amazon v Brně znovu neprošel. Vláda zkusí nabídnout jiné lokality

Amazon (ilustrační foto)

Amazon (ilustrační foto) Zdroj: pro

Brněnští zastupitelé dnes opět odmítli smlouvy, které by umožnily stavbu logistického centra Amazonu. Zastupitelům se nelíbilo, že developer CTP už pracoval na městských pozemcích. Projektu přitom nedávno svitla naděje na úspěch, když radní města schválili dodatek ke smlouvě. Zastupitelé však dnes opět řekli ne. Premiér Sobotka prohlásil, že vláda zkusí Amazonu nabídnout jiné lokality.

Zastupitelům nestačil ani závazek společnosti CTP, která měla vykoupit pozemky pro stavbu sjezdu z dálnice D1, aby odlehčil dopravě v přilehlých městských částech. Zastupitelé připomněli také, že současný územní plán nedovoluje stavět na těchto pozemcích logistická centra.

Pro příchod Amazonu se vyslovilo 25 zastupitelů z 55, proti byli tři zastupitelé zelených. Ostatní se zdrželi, nehlasovali nebo na jednání nepřišli.

Jak se hlasovalo?
ČSSD má 19 zastupitelů – 13 bylo pro, 6 nehlasovalo
ODS má 14 zastupitelů – 2 byli pro, 2 se zdrželi, ostatní nehlasovali
TOP 09 má 8 zastupitelů – 6 bylo pro, 2 se zdrželi
KDU-ČSL má 6 zastupitelů – 4 byli pro, 2 nehlasovali
KSČM má 4 zastupitele – 2 se zdrželi, 2 nehlasovali
Strana zelených má 3 zastupitele, všichni byli proti
jeden nezařazený zastupitel nehlasoval

„Neexistuje smlouva, která by CTP povolovala nakládat s pozemky města. Přitom už tam shrnulo ornici a naváželo suť. To je v rozporu se stavebním zákonem,“ prohlásil zastupitel Martin Ander (SZ). CTP ale tvrdilo, že koná pouze na pozemcích, které již loni koupilo od ministerstva obrany. Z fotografií, které mají zelení k dispozici však vyplývá, že CTP pracovala i na městských pozemcích, což připustil i koaliční zastupitel Oliver Pospíšil (ČSSD). Zastupitelé také schválili usnesení radních, které úředníkům nařizuje manipulaci na městských pozemcích prověřit.

Sobotka: Je to promarněná šance, zkusíme nabídnout jiné průmyslové zóny
„Já myslím, že je to pro Brno promarněná příležitost. Nejenom pro Brno, ale také pro jižní Moravu, protože v Jihomoravském kraji je aktuálně několik desítek tisíc lidí bez práce,“ řekl předseda vlády Bohuslav Sobotka. Vláda podle něj ale nemůže nahradit rozhodnutí místní samosprávy. „Toto je věc, která je plně v kompetenci města Brna, rozhodují zastupitelé města Brna a podle mého názoru dnes rozhodli chybně,“ uvedl premiér.
Premiér požádal ministra průmyslu Jana Mládka (ČSSD), aby vláda prostřednictvím CzechInvestu nabídla Amazonu jiné průmyslové zóny pro výstavbu centra. „Vzhledem k tomu, že druhá zvažovaná investice Amazonu v Dobrovízi se vyvíjí zatím velmi dobře, tak vláda nabídne Amazonu průmyslové zóny, které jsou v tuto chvíli připraveny,“ dodal Sobotka.

Územní plán nepovoluje stavět logistické haly

Zároveň se začal řešit problém, který byl politikům známý již od začátku, a to překážka v územním plánu. Nepovoluje stavět logistické haly. Někteří zastupitelé se obávali případných sankcí ze strany CTP, které by soudně vymáhalo v případě, že zastupitelé neschválí aktualizaci územního plánu. Nepomohlo ani doplnění smlouvy o větu, že CTP žádné sankce uplatňovat nebude.

Do pozadí se tak odsunul problém sjezdu z dálnice D1, který byl až dosud klíčovým sporem mezi příznivci a odpůrci Amazonu. Městu se přitom podařilo za poslední měsíc zapojit CTP do plánované stavby exitu. Developer by se zavázal vykoupit alespoň 70 procent pozemků. Městu by zaplatil 200 milionů za pozemky pro Amazon a dalších 100 milionů by zaplatil na výkup těchto pozemků pro exit, na úpravu současných křižovatek v okolí, na obratiště městských autobusů a na stavbu přípojky k dálničnímu exitu.

Amazon také slíbil více než 1500 pracovních míst a investici zhruba za 2,7 miliardy korun. Sklad měl mít 95 tisíc metrů čtverečních. Primátor Onderka řešil i bydliště zaměstnanců. ODS požadovala, aby práci dostali přednostně lidé z Brna či jižní Moravy. „Jednal jsme s ministerstvem práce a s Úřadem práce, který je připraven s Amazonem spolupracovat na rekvalifikacích. Na jedno pracovní místo je možné vyčlenit až 30 tisíc korun,“ řekl Onderka.

Spory o vybudování center Amazonu v ČR trvají již několik měsíců
22. října 2013 - Americký internetový obchod Amazon oznámil, že plánuje nejpozději v roce 2014 otevřít v ČR dvě distribuční centra pro evropské zákazníky. Jedno má být v Dobrovízi u Prahy, distribuční centrum v Brně pak v průmyslové zóně Černovická terasa. Do tří let od otevření by mělo vzniknout až 4000 nových dlouhodobých a dalších 6000 sezonních pracovních míst. Informace o tom, že Amazon hledá v ČR místo pro umístění logistického centra, byla zveřejněna v tisku již v dubnu 2013.
19. listopadu 2013 - Občanské sdružení Čisté Tuřany z Brna se postavilo proti stavbě skladu Amazonu u Brna. Požadovalo zpracování studie vlivu na životní prostředí EIA. Se stejným požadavkem vystoupila i radnice brněnské městské části Slatina.
5. prosince 2013 - Amazon uvedl, že hodlá otevřít distribuční centra v ČR nejpozději v září 2014. Chce stihnout předvánoční trh.
6. prosince 2013 - Lidé v Dobrovízi u Prahy v referendu odmítli výstavbu distribučního centra Amazonu. Obyvatelé stavbu odmítli hlavně z toho důvodu, že se obávali zvýšené dopravní zátěže a toho, že by se centrum o ploše 95.000 metrů čtverečních otevřelo dříve než plánovaný obchvat obce.
10. prosince 2013 - Brněnští zastupitelé schválili dokument, ve kterém stojí, že vybudování logistického centra Amazonu na Černovické terase v Brně je podmíněné vytvořením napojení průmyslové zóny na dálnici D1. Jako alternativu k Brnu nabídl Amazonu pozemky správce průmyslové zóny v Holešově.
12. prosince 2013 - Stavební úřad povolil změnu územního řízení potřebnou pro výstavbu distribuční centra Amazon u Dobrovíze. Obec oznámila, že se proti tomu odvolá.
31. prosince 2013 - Proti výstavbě distribučního centra Amazonu se kromě Dobrovíze v okrese Praha-západ odvolala také sousední obec Hostouň.
8. ledna 2014 - Developer komerční zóny Dobrovíz oznámil, že v distribučním centru Amazonu by mělo ve špičce pracovat 3400 lidí. Amazon dříve zmiňoval více zaměstnanců.
15. ledna 2014 - Brněnští radní neschválili návrh smlouvy mezi městem a Ředitelstvím silnic a dálnic o stavbě sjezdu z D1 do průmyslové zóny kvůli Amazonu.
21. ledna 2014 - Zastupitelé Brna neschválili smlouvu s Ředitelstvím silnic a dálnic (ŘSD) o výstavbě dálničního sjezdu do průmyslové zóny v Černovicích.
27. ledna 2014 - Developerská společnost CTP Invest požádala brněnského primátora Romana Onderku (ČSSD), aby svolal mimořádné zasedání zastupitelstva. To mělo znovu schvalovat smlouvu mezi městem a ŘSD o vybudování sjezdu z dálnice D1, která byla podmínkou pro prodej pozemků společnosti CTP. Ta by je poskytla americké společnosti Amazon.
29. ledna 2014 - Brněnští radní na zasedání schválili záměr, díky němuž je možné doplnit dodatkem již schválenou smlouvu s developerskou společností CTP Invest.
13. února 2014 - Zastupitelé Dobrovíze schválili memorandum o spolupráci a smlouvu s developerem. Plány investora ale zatím narážejí na zamítavý postoj místního občanského sdružení, které se odvolalo proti rozhodnutí o umístění stavby.
14. února 2014 - Brněnští zastupitelé neschválili žádnou ze smluv, které by umožnily Amazonu vybudovat ve městě distribuční halu. V jednom usnesení odmítli jak smlouvu s developerem CTP o prodeji pozemků, tak s ŘSD o stavbě dálničního sjezdu.
16. února 2014 - Prezident Miloš Zeman označil neschválení smluv, které by umožnily americkému internetovému obchodu Amazon postavit v Brně distribuční halu, za „pitomé“.
26. února 2014 - Brněnští radní schválili dodatek smlouvy s developerem CTP týkající se stavby logistického centra Amazonu v černovické průmyslové zóně.