Americké firmy včetně IT gigantů ukryly v offshorech rekordní sumy

Souostroví Kiribati

Souostroví Kiribati Zdroj: CC BY 2.0: KevGuy4101

Největší americké společnosti loni přemístily do svých poboček v daňových rájích rekordní sumy. Jen Apple, Microsoft a IBM akumulovaly v daňově levných státech 37,5 miliardy amerických dolarů.

Podle údajů z 307 korporací, které agentura Bloomberg sledovala, si americké firmy vloni ukryly do offshorů o 18 procent víc peněz než v roce 2012. Chtějí se tak vyhnout americkému zdanění zisku, které patří k nejvyšším na světě.

„Mezery v našich daňových zákonech dávají firmám příležitost pravidla obejít. Je to velký dárek pro ty společnosti, které používají daňové triky,“ řekl Dan Smith, daňový a rozpočtový analytik US Public Interest Research Group.

Mezinárodní americké společnosti přesouvají své zisky zejména do zemí jako Bermudy, Irsko, Lucembursko nebo Švýcarsko. Roční ztráta americké vlády činí podle studie US Public Interest Research Group 30 až 90 miliard amerických dolarů.

Americký kongres chce proti přesunu zisků amerických firem do zemí s nízkými daněmi bojovat. Zatím je ale neúspěšný. Firmy totiž vyhrožují, že peníze v Americe ponechají, jen když se sníží daně.

Problémy s přesunem zisků nadnárodních firem do zahraničí nemají jen Spojené státy. Zákonodárci ve Velké Británii, Francii a Itálii přezkoumají společnosti jako Hewlett-Packard, Google a Amazon. Průzkum totiž ukázal, že například dceřiné společnosti Apple vydělaly na offshore přesunech 30 miliard dolarů během čtyř let. Společný soubor pravidel, který by zamezil přesunům zisků, se snaží dohodnout také OECD.

Tažení USA proti daňovým únikům je teď v Česku nelegální