Americké úřady sledovaly tisíce zákazníků Applu

Apple, ilustrační foto

Apple, ilustrační foto Zdroj: Profimedia.cz

Apple se přidal k Facebooku a Microsoftu a zveřejnil počet žádostí americké vlády o údaje o svých zákaznících. Za šest měsíců jich nejhodnotnější technologická firma světa dostala až pět tisíc.

Od prosince do května se žádosti dotkly devíti až deseti tisíc uživatelských účtů či jejich přístrojů, uvedl Apple. Facebook a Microsoft přiznaly, že v druhé půlce roku 2012 dostaly tisíc žádostí. „Jako řada dalších společností jsme požádali americkou vládu o povolení zveřejnit, kolik žádostí týkajících se národní bezpečnosti jsme obdrželi a jak jsme na ně reagovali,“ uvedl Apple.

Vztah amerických technologických firem a Národní agentury pro bezpečnost, co její bývalý spolupracovník Edward Snowden odhalil, že sbírá pod hlavičkou programu nazvaného PRISM sbírá data o amerických občanech.

Apple tvrdí, že o programu PRISM neměl tušení předtím, než se informace o něm objevily v médích. Žádosti o osobní údaje přicházely od federálních i místních úřadů a týkaly se jak kriminálního vyšetřování, tak „národní bezpečnosti“. Nejčastěji se žádosti týkaly loupeží a podobných zločinů.

Firma ovšem ujišťuje, že žádný vládní úřad nemá přímý přístup na její servery. Dodala, že neukládá data o poloze svých zákazníků, jejich vyhledávání na mapách či pokynech udělených prostřednictvím hlasového ovládání Siri v takové podobě, ve které by mohly být přiřazeny ke konkrétnímu zákazníkovi. Konverzace, které probíhají přes funkce iMessage a FaceTime, jsou zašifrované a číst je může jen odesílatel a příjemce.

Google, facebook a Microsoft žádají americkou vládu, aby jim povolila zveřejnit více údajů o množství dat poskytnutých úřadům. Facebooku uvedl, že vyhověl 79 procentům žádostí a odhalil data z 18 až 19 tisíc účtů. Microsoft vydal údaje z 21 až 32 tisíc zákaznických účtů. Google chce podrobné údaje zveřejnit až poté, co získá od úřadů povolení, aby mohl rozlišit jednotlivé druhy žádostí.