Analýza rezidenčního trhu v Praze

V Praze se za rok 2011 prodalo celkem 3 791 bytů. Z nabídky bytů, které byly volné k 1. 1. 2011, nebo které byly v průběhu roku dány do prodeje, se podařilo v roce 2011 prodat 38%. Ze 154 developerů, které sleduje analýza společnosti Trigema, se jenom osmi z nich podařilo svou nabídku zcela vyprodat (celkem logicky se jednalo o malé projekty do 40 bytů).

Dalších šest developerů překročilo aspoň 80% úspěšnost. Nad 60 % se dostalo 26 developerů, nadpoloviční úspěšnosti pak dosáhlo 39 společností.

Graf 1. – Rozdělení developerů podle procentuální úspěšnosti prodeje v roce 2011

Z grafu vyplývá, že drtivá většina developerů má v současné době prodáno méně než 60 % své nabídky.

Rozložení sil

Při podrobnějším pohledu na statistiku prodeje nových bytů v roce 2011 zjistíme celkem očekávaný výsledek, že rozhodující vliv na trhu má jen malá skupina developerů. Své projekty nabízí 154 společností, ale přes polovinu všech bytů v roce 2011 prodalo jenom 6 z nich. Dvacítka nejúspěšnějších developerů se na celkovém prodeji podílela ze 70 %. Hranice 80 % dosáhlo prvních 32 developerů, tj. 20 % ze všech developerů. Ukázkově se zde projevilo klasické Paretovo pravidlo: 20 % developerů se podělilo o 80 % ze všech prodaných bytů.

Čtyři developeři s největší nabídkou nových bytů, tj. Central Group, Finep, Skanska a Ekospol se na prodeji bytů podíleli z 44 %. Možná bychom mohli napsat, že jenom ze 44 %, protože obecná představa je, že tato „velká čtyřka“ sama prakticky ovládá téměř celý trh. Očekáváme nicméně, že tento podíl v nastávajícím období poroste, neboť řada developerů, zejména těch menších a „na jedno použití“, trh opustí.

Graf 2. – Rozdělení developerů podle počtu prodaných bytů v roce 2011

Ne nadarmo připomíná předposlední sloupeček v grafu vztyčený prst. Graf ukazuje, že tři čtvrtiny developerů prodaly za celý rok 2011 méně než dvacet bytů. Takováto roztříštěnost trhu nemůže mít dlouhého trvání.

Co bude dál?