Angličtina na rovinu: Zpověď lehce paranoidního angličtináře

Angličtina na rovinu

Angličtina na rovinu

Jedna moje známá nedávno rozluštila záhadu mého počítače, která mě už léta trápila. Když totiž píšu e-maily v češtině, můj Outlook pokaždé změní první písmeno u prvního slova textu zprávy pod pozdravem na velké, i když velice dobře vím, že to nechci. Podívala se mi na to.

Vysvětlení je, že i když si nastavím jazyk na češtinu, Bill Gates zkrátka určil, že defaultní anglická pravidla mého počítače budou platit i tak, a nemohu na tom nic změnit, aniž bych změnil samotné defaultní nastavení. Jen bůhví proč asi! Společnost, která dodnes nutí lidi klikat na „Start“, když chtějí počítač vypnout, je zjevně hloupá, ale i tak jsem rád, že je záhada rozluštěna.

Zmiňuji se o tom, protože si vzpomínám, jak jsem někdy před dvaceti lety nakukoval přes rameno sekretářce píšící na počítači dopis a zeptal se jí, proč nenapsala první slovo textu zprávy velkým písmenem. Vrhla na mne útrpný pohled, jaký si obvykle člověk vyhrazuje pro blbce. Když jsem trval na tom, že se ptám vážně, vysvětlila mi, že pozdrav se považuje za začátek věty a že to, co následuje za čárkou, je pokračování započaté věty; tudíž bez velkého písmena. Přišlo mi to jako zajímavý způsob nahlížení na věc.

V angličtině se totiž díváme na pozdrav jako na samostatnou část dopisu, která svévolně končí čárkou. První písmeno textu zprávy je proto začátkem nové věty, a logicky se proto píše s velkým písmenem. Vaše uvažování chápu. Dokonce se mi zdá logičtější než naše konvence, a tak se od té doby nikdy nezapomenu ujistit, kdykoli píšu e-mail v češtině, že první písmeno prvního slova není s velkým písmenem. Nikdy. I když to znamená vracet se otráveně zpátky a přepisovat z velkého na malé to první písmeno, které mi Microsoft krucinál pokaždé ohleduplně napíše s velkým písmenem…

Dávám si dost záležet na tom, abych studentům zdůraznil, že my máme odlišné pravidlo, a přesto dál dostávám e-maily v angličtině s malým písmenem v prvním slově. Pořád dokola. Není to jen tak nějaká drobnost, protože anglickým mluvčím to první slovo bez velkého písmena připadá až bizarně ujeté — asi tak ujeté jako ryba na bicyklu. Pokud v tom jedete i vy, přestaňte s tím. Doháníte nás k šílenství.

Díky své kamarádce teď už alespoň vím, že přece jenom všichni ti Češi, co mi kdy napsali e-mail, se nevraceli zvesela na začátek řádky a nepřepisovali velké písmeno na malé jen jako provokaci. Jaká úleva!

Ptejte se a diskutujte s autorem sloupku na crown@mf.cz