Antibakteriální sklo® - ideální řešení s vyšší přidanou hodnotou

Více než jeden z deseti Evropanů se při návštěvě nemocnice nakazí bakteriální infekcí, která může způsobit lékařské komplikace, zavinit delší pobyt v nemocnici a v nejhorším případě i smrt. Nákazám šířícím se v nemocničním prostředí se říká nozokomiální infekce a jsou definovány jako infekce, které při příjmu do zdravotnického zařízení pacient neměl ani ve fázi inkubace.

Některé z bakterií, které způsobují nozokomiální infekce, jsou MRSA (Methicilin-Resistant Staphylococcus Aureus, tedy methicilinu odolné bakterie Staphylococcus aureus), to znamená bakterie multirezistentní vůči antibiotikům. Hlavní zbraní proti MRSA je základní hygiena (mytí rukou, úklid prostředí), důležité jsou však také hygienické parametry budov a vybavení. To znamená používání baktericidních materiálů při renovacích a přestavbách nemocnic a oddělení pro nejvíce náchylné pacienty (izolační pokoje, hematologická a geriatrická oddělení atd.). Mezníkem v boji proti infekcím se stává antibakteriální sklo® společnosti AGC Glass Europe. Tento mimořádně inovativní produkt dokáže zničit 99,9 procenta všech bakterií a dokonce zabránit šíření plísní, které znamenají především ve vlhkých prostorech podstatný problém.

#####Stříbro ničí bakterie

Antibakteriální sklo® ničí mikroorganismy, jakmile přijdou do kontaktu s povrchem skla. Účinek AB skla je, stejně tak jako u mnoha jiných velkých objevů, velice prostý. Je založen na stříbře, o jehož antibakteriálních vlastnostech svědčí důkazy už z dob starého Říma. Výrobní proces vyvinutý a patentovaný společností AGC Glass Europe zahrnuje difuzi stříbrných iontů do vnějších vrstev skla: ionty reagují s bakteriemi, brání jejich metabolismu a narušují dělení buněk, čímž bakterie ničí. Intenzivní testování prokázalo, že antibakteriální účinek skla se s uplynulým časem nemění, je trvalý. Sklo může být použito na všechny druhy povrchů, od běžného zasklení po zrcadla a obkládání stěn jako Lacobel AB.

#####Univerzální použití

Lakované sklo Lacobel se používá jako obklad stěn nejen v administrativních budovách, obchodech, restauracích, ale také v nemocnicích, lékárnách, čekárnách apod. V čem tkví kouzlo takového interiéru? Odpovědí na tuto otázku může být hned několik - od možnosti využití velkých formátů při obkládání, a tím výrazného omezení počtu spár, přes optické zvětšení prostoru odrazem interiéru ve skle Lacobel až po možnost hry s barvou a stíny, sladění více materiálů a jednoduchou údržbu (vždyť jde o sklo). Tato skla nabízejí trvalá a esteticky přitažlivá řešení. Vrstva barvy zůstává odolná vůči poškrábání i zašpinění, protože ji chrání sklo. Pokud dále vezmeme v potaz neomezené výrobní možnosti, co se barevných odstínů týká, můžete tak přidat interiéru punc jedinečnosti a vtisknout do něj váš osobitý styl.

#####Pilotní projekt v Táboře

[file:10680:small:right]

Novinku s názvem Antibakteriální sklo si jako vůbec první v Čechách pořídila společnost Stomamed v Táboře. „Rozhodli jsme se použít tento materiál, protože je to v současné době to nejlepší na trhu. O existenci antiseptického skla jsme se dozvěděli náhodou od známého lékaře. Pak už stačilo najít odkaz na webu a kontaktovat firmu,“ říká jednatel společnosti a stomatolog Matouš Kropík. Nový obkladový materiál by měl pomoci jak operatérům, tak především pacientům. „Jsme v medicíně a to, čeho se obáváme nejvíc, je infekce. Tedy onemocnění způsobené mikroorganismy. Antibakteriální sklo by mělo jejich počet radikálně snižovat, čímž se samozřejmě zkrátí proces hojení a redukují se možné komplikace,“ vysvětluje Matouš Kropík. „Naše technologie podstoupila četná testování na reprezentativní řadě bakterií a plísňovitých hub, které se v nemocnicích nacházejí nejčastěji a jsou hlavními původci nozokomiálních infekcí. Výsledky ukázaly prudkou redukci v počáteční koncentraci bakterií, stejně tak jako přerušení růstu plísní,“ uvedla Klára Soukupová, produktová manažerka interiérových skel společnosti AGC Flat Glass Czech.

Novinka na trhu by měla najít uplatnění především na místech podléhajících specifickým hygienickým opatřením, jako jsou nemocnice, hematologická a onkologická oddělení, izolační místnosti, oddělení popálenin, porodní oddělení, laboratoře, lékárny, ale také ve vlhkém, a tedy k tvorbě bakterií náchylném prostředí. Hodit se tak bude například do bazénů, lázní, čekáren, jídelen, ale i toalet a koupelen. Metr čtvereční včetně zaměření a instalace se pořídí od 3000 korun v závislosti na členitosti interiéru, výřezů a zvolených rozměrů obkladů.

www.YourGlass.cz