Aplikace ve smartphonech loví kontakty bez svolení

Twitter přiznal, že kopíruje celé adresáře kontaktů ze smartphonů a ukládá je na svých serverech, často aniž to uživatelé vědí. Píše to server BBC. Přístup k adresáři umožní konkrétně třeba kliknutí na volbu „Najít přátele“ v rámci smartphonových aplikací. Dva američtí kongresmani se už kvůli tomu obrátili na Apple s dotazem, jak je možné, že dovoluje u aplikací na iPhonech takové praktiky. Twitter připustil, že pravidla pro ochranu soukromých údajů zpřesní.

To, jak dochází ke kopírování kontaktů ze smartphonů, vyšlo najevo díky zkušenosti vývojáře aplikací ze Singapuru Aruna Thampiho. Ten zjistil, že se adresář z jeho iPhonu bez jeho vědomí objevil na sociální síti Path ke sdílení.

Šéf sítě Path Dave Morin se za to omluvil, doplnil příslib lepšího informování uživatelů, ale zároveň zdůraznil, že v mobilním světě je kopírování kontaktů běžnou praxí.

Podle BBC loví údaje v adresáři kontaktů mimo jiné také smartphonové aplikace Facebooku, nebo třeba populární FourSquare či Instagram.

Aplikace skenují kontakty důkladněji, než uvádějí

Kritici upozorňují, že zmíněné aplikace jsou volně ke stažení z virtuálního obchodu iTunes Store, i když je kopírování kontaktů v rozporu s pravidly předkládanými uživatelům.

Ve směrnicích Applu stojí, že aplikace, které kopírují data ven z určeného úložiště, budou zakázány a bez svolení uživatele není možné data přenášet.

Sociální sítě, jejichž aplikace kontakty sbírají, se obvykle hájí tím, že informace ze smartphonů využívají pouze k identifikaci přátel využívajících stejnou službu.

Právě Twitter tak třeba informuje uživatele iPhonů, že proskenuje v telefonu kontakty lidí, které už uživatel na sociální síti má.

Jak ale zjistily Los Angeles Times, aplikace ve skutečnosti stáhne všechny kontakty v adresáři a uloží je na serverech na 18 měsíců, o čemž uživatel vůbec neví.