Apple upsal dluhopisy za 17 miliard dolarů

Budoucí sídlo Apple, ilustrační foto

Budoucí sídlo Apple, ilustrační foto Zdroj: Repro ze ZENu

Americká technologická společnost Apple dokončila prodej dluhopisů v hodnotě 17 miliard dolarů. Jde o největší úpis korporátních dluhopisů v historii a součást plánu, který společnost oznámila minulý týden, rozdělit sto miliard dolarů mezi investory.

Deník Financial Times informoval, že podle jeho zdrojů dosáhla poptávka po obligacích společnosti s nakousnutým jablkem 52 miliard dolarů. Investoři po celém světě se snažili získat kus první applovské emise dluhopisů od roku 1996.
Manažery emise jsou banky Deutsche Bank a Goldman Sachs. Apple je jedinou velkou technologickou společností, která nemá žádný dluh a naopak drží značnou hotovost.

Ačkoli podle výsledků za první letošní čtvrtletí vlastní Apple 145 miliard dolarů v hotovosti, jen 45 miliard je drženo na území Spojených států. Na rozdělení hotovosti akcionářům se společnost proto rozhodla získat externí financování. Návrat financí do americké jurisdikce by se prodražil kvůli jejich dodatečnému zdanění.

Dosud největší emisi korporátních dluhopisů provedl v roce 2011 Roche Holding, když získal 16,5 miliardy dolarů. Hned za ním skočil France Telecom se 16,4 miliardy dolarů v roce 2001. „Investoři vždycky hledají společnosti, vůči kterým zatím nemají žádnou expozici. Takže když se objeví známý a kvalitní emitent jako Apple, přiláká to pozornost,“ uvedl pro Bloomberg Jay Mueller, portfolio manažer ve společnosti Well Capital.

Firma minulý týden uvedla, že v rámci rozdělení hotovosti mezi akcionáře zvýší dividendu o 15 procent a odkoupí své akcie v hodnotě rekordních 60 miliard dolarů. Investoři se již dříve dožadovali, aby mezi ně Apple rozdělil část svých finančních přebytků.

Přede dvěma týdny se cena akcií společnosti Apple poprvé od konce roku 2011 propadla pod psychologickou hranici 400 dolarů. Tržní kapitalizace podniku se tak od loňského září, kdy cena akcií překročila 700 dolarů, snížila téměř o 300 miliard dolarů. Po oznámení nových plánů na rozdělení hotovosti akcionářům cenné papíry ožily. Tento týden jejich cena vzrostla na téměř 443 dolarů.