Archeologové hledají na Borku zvony

Studenti katedry archeologie Filozofické fakulty Univerzity Karlovy v Praze pátrají nad Suchomasty po středověké slévárně.

Zvony nad zlato, může si říkat deset studentů, kteří pod dohledem profesorů provádějí archeologický výzkum na Borku.

„Je to lopota, ale nádherná. Středověk je vzrušující a je tu super parta. Nacházíme hlavně střepy a úlomky nádob z období od devátého do patnáctého století. Pořádný nález teprve přijde,“ řekla jedna ze studentek Tereza Pršáková.

Odborníci očekávají, že by v této lokalitě měli narazit na zbytky barevných kovů. „Vše nasvědčuje tomu, že se v okolí Borku odlévaly zvony z bronzu. Jiné drahé kovy v tomto místě ovšem nejsou, to už víme jistě,“ řekl vedoucí projektu, profesor Ivo Štefan a dodal, že dosud nezrestaurovaná zvonice u hřbitova nemá s tím, co hledají oni, nic společného.

„Huť na odlévání zvonů tady byla kolem dvanáctého století, zvonice tu postavili asi o čtyři století déle. Zvon na borecké zvonici byl tedy s určitostí vyroben jinde,“ řekl dále historik Štefan, podle něhož by renovace tajemné zvonice u kostela sv. Mikuláše měla své opodstatnění. „Nacházíme se na samotné vstupní bráně do Českého krasu. Ta zvonice snad ani nemá jméno. Dala by se ještě zachránit tak pro příští generace,“ řekl Štefan.

Skupina dobrovolníků ze Suchomast se už o obnovu borecké zvonice pokouší. Oprava však stojí na nedostatku peněz.

„Když bude třeba, rádi tuto aktivitu podpoříme. Čestné povinnosti zvonění by se určitě rád ujal správce místního hřbitova Černý Petr,“ řekl Radek Kutzendörfer z občanského sdružení Music & Art Club Český kras, v jehož zařízení našli archeologové z Univerzity Karlovy útočiště.

Na Borku pátrají studenti v rámci povinné praxe při studiu na katedře archeologie. Na vstupní bráně do Českého krasu setrvají do půlky září.