Atleti se utkají také o svou vlastní cenu

Barbora Špotáková

Barbora Špotáková Zdroj: E15 Eduard Erben

V jihokorejském Tegu začíná v sobotu jedna z největších sportovních událostí roku – atletické mistrovství světa. Tato akce je důležitá nejen z hlediska sportovního. Světový šampionát může výrazně proměnit také marketingovou cenu jednotlivých závodníků.

Mistrovství světa je vedle olympijských her pro atlety největší událostí. Proto v Tegu nebude chybět nikdo, kdo ve světě atletiky něco znamená, snad s výjimkou zraněných závodníků. Medaile z této akce se cení hodně vysoko, v neposlední řadě i z pohledu marketingu. Potvrzuje to i Alfonz Juck, manažer několika českých a slovenských atletů a také sportovní manažer prestižního ostravského mítinku Zlatá tretra.

„Aby atlet zvýšil svou marketingovou hodnotu, rozhodně k tomu potřebuje získat medaili. Ta má nesmírnou cenu,“ řekl deníku E15 Juck, ale dodal, že medaile samotná stačí nanejvýš k tomu, aby se český závodník prosadil na českém trhu. „Pokud by měl být marketingově úspěšný i mezinárodně, potřebujeme k tomu něco víc, nějakou přidanou hodnotu,“ vysvětlil Juck. Zisk medaile tak sám o sobě automaticky neznamená zájem sponzorů.

Tipy E15: co sledovat v TeguTipy E15: co sledovat v Tegu | e15

Podle něj má z českých atletů největší potenciál stát se příští marketingovou hvězdou čtvrtkařka Denisa Rosolová či její tréninková kolegyně Zuzana Hejnová, jež běhá 400 metrů překážek. Marketingově úspěšní by podle Jucka mohli v budoucnu být také oštěpaři Vítězslav Veselý a Petr Frydrych, kteří se připravují pod vedením trojnásobného olympijského vítěze Jana Železného. „Škoda, že se zranil Petr Svoboda,“ litoval Juck. „Mohl se umístit vysoko a jeho disciplína, tedy 110 metrů překážek, je velice atraktivní,“ dodal.
Nejlépe vydělávajícím atletem současnosti je nejrychlejší muž planety, sprinter Usain Bolt. Úřadující trojnásobný olympijský vítěz, mistr světa a držitel světového rekordu v běhu na trati 100 a 200 metrů. Od jamajského sprintera se v Tegu opět očekávají velké věci. Kromě obhajoby titulu ale bude Usain Bolt muset potvrdit také svou cenu na trhu. V současnosti se jeho startovné pohybuje kolem 300 tisíc dolarů, což je zdaleka nejvíce ze všech světových atletů.

„Pokud vyhraje alespoň jednu disciplínu, jeho cena neklesne,“ domnívá se Juck. „Pokud by se mu to nepovedlo, zájem o něj bude stále obrovský, ale bude muset přistoupit na nižší cenu,“ dodal.

Češi: favorité i černí koně

Šéftrenér českých atletů Tomáš Dvořák, sám bývalý úspěšný závodník, přivezl do Tegu 21 závodníků. Minimálně dva patří k největším favoritům své disciplíny, i další se ale mohou do boje o medaile zapojit, nebo alespoň vybojovat finálové umístění.

Barbora Špotáková – oštěp

Ve své sbírce již zlatou medaili z mistrovství světa má – vybojovala ji v roce 2007 v Ósace. Před dvěma roky v Berlíně byla druhá. Je to úřadující olympijská vítězka a světová rekordmanka, aktuálně nejlepší žena letošních světových tabulek. Jedna ze dvou největších adeptek zisku medaile.

Zuzana Hejnová – 400 m překážek

Patří mezi světovou špičku své disciplíny, což potvrzuje i její letošní druhé místo ve světových tabulkách. K favoritkám patřila i loni na evropském šampionátu, skončila ale čtvrtá. Po závodě přiznala, že ji medailové očekávání „semlelo“. Podle trenéra Dvořáka ale právě loni složila atletickou maturitu a letos je již vyzrálejší a psychicky odolnější. Druhá česká adeptka zisku medaile.

Jaroslav Bába – výška

Černý kůň každé výškařské soutěže. Mezi elitu vlétl před sedmi lety ziskem bronzové medaile na olympiádě v Aténách. Potom ho ale zbrzdilo zranění a návrat mezi elitu byl pomalý. Ačkoli vždy patřil mezi nejlepší, další medaili získal až letos na jaře na halovém mistrovství Evropy. Může vyhrát, ale také skončit desátý.

Jaroslav BábaJaroslav Bába | E15 Eduard Erben

Denisa Rosolová – 400 metrů

Sní o postupu do finále. Bývalá vícebojařka dlouho hledala svou ideální disciplínu – zkoušela dálku (získala bronz na halovém mistrovství Evropy v roce 2007) i 200 metrů. Nakonec skončila u čtvrtky. Na jaře na této trati senzačně vyhrála halový evropský šampionát. Její osobní rekord je ale v letošních tabulkách až 15. světovým časem.

Petr Frydrych – oštěp

Svěřenec oštěpařské legendy Jana Železného loni poprvé přehodil hranici 88 metrů. Dostal se tak na druhé místo českých historických tabulek. Loni byl na mistrovství Evropy desátý, potom ale několikrát „proháněl“ Andrease Thorkildsena, nejlepšího současného oštěpaře. Medaile je v jeho silách.

Roman Šebrle – desetiboj

Česká sportovní legenda, jež v listopadu oslaví 37. narozeniny, absolvuje zřejmě poslední světový šampionát. Olympijský vítěz a úřadující světový rekordman v Tegu zřejmě nebude bojovat o medaili, přesto jeho účast právem vzbuzuje pozornost.

Roman ŠebrleRoman Šebrle | E15 Eduard Erben