Auds aneb na drony netřeba plýtvat střelivem

systém Auds

systém Auds Zdroj: blighter.com

Čím dál tím dostupnější a tím i početnější drony jsou i stále dotěrnější. Z oblohy je lze „sundat“ bez střelby, jen silnější "vysílačkou". Vojáka okamžitě napadne, jak se s malým dálkově řízeným dronem efektivně vypořádat: doslova ho usmažit laserovým paprskem nebo rozstřílet rychlopalnou zbraní. Poblíž civilních zón jsou to však řešení příliš riskantní.

Nejnovějším bojovníkem proti dronům se stal systém nazvaný Auds. Létající narušitele zneškodní rádiovými vlnami. Základ tvoří výkonný čtyřpásmový vysílač, který nežádoucí návštěvu zaměří na vzdálenost až osmi kilometrů a začne proti ní vysílat soustavný rušivý signál.

Výsledkem je, že dron ztratí jakékoli komunikační schopnosti a zůstane bezmocně viset ve vzduchu. Vydrží tam tak dlouho, dokud mu nedojdou baterie a nezřítí se nebo ho jako snadný cíl nesestřelí nějaká konvenční zbraň. „Ochrana před drony se stává globálním problémem nejen armád, ale i bezpečnostních agentur či areálů s omezeným přístupem veřejnosti,“ uvedl Graham Beall, ředitel společnosti Chess Dynamics. Ta se na vývoji zařízení podílela spolu s dalšími britskými firmami Blighter Surveillance Systems a Enterprise Control System.

Snadno přenosný systém Auds o hmotnosti 25 kilogramů dokáže zneškodnit dron kategorie mini- a mikrodo patnácti sekund. Jeho cena začíná v přepočtu na třiceti tisících korun. Systém přitom dokáže rušit celé rádiové pásmo využívané drony, ale také Globální družicový navigační systém. Jako třešinka na dortu působí disruptor, zařízení známé už ze sfi-fi Star Trek – dokáže oslepit optiku dronu, čímž nadobro vyřadí i jeho operátora.