Bermudský trojúhelník se stal symbolem pro záhady

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: Profimedia.cz

Mýty a legendy opřádají Bermudský trojúhelník už od dob Kryštofa Kolumba. Oblast o rozloze přes milion kilometrů čtverečních se proslavila podivnými anomáliemi i záhadným mizením lodí, letadel a ponorek, její název se vžil jako jazykový termín pro neřešitelné záhady. Před 70 lety, 5. prosince 1945, tu záhadně zmizelo pět amerických torpédových bombardérů Grumman TBM Avenger.

Mýtus trojúhelníku dal vzniknout stovkám knih, filmů, televizních seriálů, pořadů, článků a diskuzí. Přežívá i v 21. století, i když díky satelitům a další technice jsou hlášená zmizení mnohem vzácnější.

Neobvyklé anomálie a podivné úkazy tu zaznamenal už Kryštof Kolumbus v roce 1492. Podle jeho deníku se kompas choval divně a nad mořem přelétl ohnivý pás, námořníci viděli pohybující se světlo a neobvyklé záblesky.

První čtyři historicky zdokumentovaná zmizení v této oblasti se stala v letech 1782 až 1812. Ale až případ americké letky z 5. prosince 1945 vzbudil větší pozornost.

5. prosince 1945 záhadně zmizelo pět amerických torpédových bombardérů Grumman TBM Avenger5. prosince 1945 záhadně zmizelo pět amerických torpédových bombardérů Grumman TBM Avenger | Profimedia.cz

Pětice bombardérů letu se za jasného a klidného dne vydala na cvičný let. Velitel letky Charles Taylor začal náhle v komunikaci s věží hovořit o zhoršení viditelnosti, divné barvě moře a podivném chování obou palubních kompasů. Pak se spojení přerušilo a letadla v oblasti trojúhelníku zmizela, aby se již nikdy nenašla, ke všemu se ztratil i pátrací letoun Martin Mariner s třináctičlennou posádkou.

Zbytky letadel, která mohla patřit letu 19, objevila údajně v květnu 1991 společnost, která na dně Atlantského oceánu hledala ztroskotanou španělskou galéru. Svědectví a popis objevených letadel ale z neznámých důvodů během času změnila.

První článek, pojednávající o tajemném mizení lodí a letadel, se v tisku objevil v roce 1950. A o dva roky později byla poprvé vytyčena tajemná oblast v Atlantiku jako trojúhelník mezi body, které se užívají dodnes - Bermudy, Portoriko a Miami.

Oblast záhadných zmizení znázorněná neznámým výtvarníkem v roce 1925Oblast záhadných zmizení znázorněná neznámým výtvarníkem v roce 1925 | Profimedia.cz

Dnešní název dostala oblast až v srpnu 1964, v článku Vincenta Gaddise Smrtící Bermudský trojúhelník. V časopise Argosy rekapituloval všechna dosavadní zmizení a dal vzniknout legendě.

Všechna zmizení měla stejný průběh. Počasí bylo krásné, letadla a lodi nehlásily ohrožení ani nežádaly o pomoc.

Tak jako loď Cyclops s nákladem manganové rudy, která zmizela začátkem března 1918 při plavbě z Barbadosu do Norfolku ve Virginii. Anebo loď Marine Sulphur Queen v únoru 1963 s nákladem síry na cestě z Beamontu v Texasu rovněž do Norfolku. Ani její radista nevolal o pomoc a nebylo objeveno nic. Vznikla řada hypotéz včetně únosu Kubánci.

Loď USS Cyclops, která zmizela začátkem března 1918 při plavbě z Barbadosu do Norfolku ve VirginiiLoď USS Cyclops, která zmizela začátkem března 1918 při plavbě z Barbadosu do Norfolku ve Virginii | Profimedia.cz

Podle jedné z teorií mají bermudské záhady mimozemský charakter. A podle jiné se zase dají vysvětlit přirozeným způsobem. Oblast trojúhelníku je totiž mimořádně frekventovaná a také se v ní vyskytuje spousta hurikánů a tornád, která zvedají do velkých výšek obrovské masy vody. Mohou smést malou loď nebo i nízko letící letadlo.

Podél západního okraje oblasti navíc proudí Golfský proud a styk jeho teplých vod s chladnou vodou Atlantiku vyvolává řadu neobvyklých jevů, jako jsou náhlé mlhy či vzdušné turbulence.

V oblasti je také velmi členité mořské dno s hloubkou místy šest až osm kilometrů, takže hledat vraky lodí a trosky letadel je téměř vyloučeno. Navíc tu skutečně existuje magnetická anomálie. Kompas selhává, střelka chaoticky kmitá a ukazuje ke geografickému severnímu pólu, nikoli k magnetickému.

Bermudský trojúhelník se stal námětem pro mnoho tajemných příběhůBermudský trojúhelník se stal námětem pro mnoho tajemných příběhů | Profimedia.cz

V posledních letech přibyla hypotéza o vybuchujícím metanu. Hydrát metanu leží na dně a v pevném stavu ho udržuje vysoký tlak vody, občas se však kus oddělí a stoupá k hladině, kde se za nižšího tlaku přeměňuje na plyn. U hladiny může mít koule plynu průměr stovky metrů. Kdyby nad takovým místem plula loď, mohla by se najednou potopit - díky snížené hustotě vody.

A pak je tu zpráva od slavné pojišťovny Lloyd v Londýně, která pojišťuje i značné množství lodí. Podle ní není oblast trojúhelníku o nic nebezpečnější než jiná místa.

Ale všechny přirozeně znějící argumenty nemění nic na skutečnosti, že se ve většině případů příčinu zmizení lodí a letadel zjistit nepovedlo. A tak nadále zůstává prostor pro fantazii novinářů, spisovatelů, filmových tvůrců, ale i pro vědce. A záhada trojúhelníku stále čeká na své odhalení.