Berounské sportovní kluby táhnou děti od monitorů na hřiště

Se začátkem školního roku pořádají sportovní kluby a oddíly nábory do svých klubů. Rodiče řeší, jaký sport je pro dítě nejvhodnější.

Největším a podle statistik také nejúspěšnějším sportovním klubem v Berouně je Tělovýchovná jednota Lokomotiva Beroun (Loko). V současnosti má necelých 1000 členů, z čehož více než polovinu tvoří děti. V podstatě neexistuje rodina, jejíž člen by s takzvanou lokotkou neměl nikdy nic do činění. Počet členů ve sportovních oddílech ale rok od roku klesá i v lokotce. „Zatímco dříve jsme vozili děti na závody ve skříňové avii, a ještě byl boj o místa, dnes jsme rádi, když dáme vůbec někoho dohromady,“ řekl šéf Loko Beroun a trenér oddílu cyklistiky Milan Havelka. Počet sportovních klubů roste a sportující si mohou více vybírat. Čísla ale hovoří jasnou a nekompromisní řečí. Podle agentury STEM/MARK se za poslední tři roky posunuli Češi mezi sedmadvaceti zeměmi Evropské unie v žebříčku nejobéznějších národů o pět míst dopředu. Mezi nejtlustšími národy Evropy si držíme třináctou příčku.
Berounské sportovní oddíly poskytují rodičům celou škálu možností, jak své potomky před špatnými pohybovými návyky uchránit. Děti se ve městě a jeho okolí mohou věnovat rozmanitým druhům sportu. Na řece se z nich stanou veslaři, v sedle kola cyklisté a v bazénu získají jistotu na vodní hladině. Rodiče se často potýkají s otázkou, jaký druh sportu pro své dítě vybrat.
„Obecně platí zásada, že by rodiče neměli dítě do sportu nutit, ale pozitivně ho motivovat. Měli by vypozorovat, jaký druh pohybu dítě baví, a tímto směrem ho nenásilnou formou navádět,“ řekl tělovýchovný lékař Miroslav Kučera.
Možností, kam dítě přihlásit, je v Berouně a blízkém okolí několik. Jenom Lokomotiva Beroun nabízí zájemcům oddíly atletiky, cyklistiky, horolezectví, juda, kanoistiky, kulturistiky, orientačního běhu, plavání, šachu, tenisu, triatlonu, turistiky, veslování a volejbalu. „Největší problémy jsou v posledních letech hlavně s cyklisty. Přestože máme pro děti materiální vybavení. Dokonce jsme schopni půjčovat dětem i silniční závodní kola. Rodiče se ale často bojí pustit děti do provozu. Když pak nějaký kluk přijede, často neumí na kole natolik dobře, aby se udržel u krajnice,“ řekl tajemník jednoty Milan Havelka.
Děti se v Berouně a blízkém okolí mohou hlásit také do sportovních klubů fotbalu, hokeje, basketbalu, karate, společenských i moderních tanců, tai-či, potápění, krasobruslení, florbalu, kung-fu, aikido nebo capoeira.

Nejlepší vzduch
je nad řekou

Sportovní kluby, které se zaměřují na různé druhy činnosti, vznikají průběžně. V Berouně má velkou tradici veslování, jeden z nejmladších olympijských sportů. Jeho čestným členem je i dvaasedmdesátiletý olympionik a účastník letních her v Melbourne z roku 1956, Karel Hradil z Berouna.
„Víme, že nejlepší vzduch je nad vodou. Odmítáme způsob tréninku, který vedou v Praze, kde za lodí jede trenér v motorovém člunu,“ tvrdí o výhodách veslování na Berounce Jaroslav Sehnoutka, který stál před deseti lety u zrodu berounského veslařského oddílu.
Veslování patří spolu se silniční cyklistikou k fyzicky nejnáročnějším sportům vůbec. Mnozí rodiče se obávají toho, že taková dřina jejich děti zmůže.
Trenéři to ale vylučují. „Velmi často jde o všeobecný trénink. Mám na mysli vyvážený rozvoj tělesné připravenosti,“ podotýká Sehnoutka.

Z historie sportování
v Berouně

Počátky sportu v Berouně sahají až do šedesátých let devatenáctého století. Sport pak utlumila válka, po níž se naopak v nadšení z míru aktivizovaly i spolky, které byly dříve pasivní. Zásadní zlom přišel s únorem 1948. Politické čistky vyznavačů masarykovských zásad dopadly nejvíce na členy Sokola, který ještě v červnu stejného roku uspořádal jedenáctý všesokolský slet.

Lokomotivu založili
železničáři

V Berouně pak vznikly závodní sokolské jednoty, kromě jiných ZSJ Eternitových závodů a později ZSJ Cementárny, která převzala bývalý SK Union. V říjnu roku 1953 železičáři založili závodní sokolskou jednotu Československých drah Beroun, zárodek dnešní Lokomotivy.
Do čela Loko Beroun zvolili tehdy jedenatřicetiletého Josefa Juklíčka, profesora berounského gymnázia, který Lokomotivu nastartoval. V té době měla už více než čtyři stovky členů v osmnácti oddílech. Další sportovní kluby vznikaly až po sametové revoluci roku 1989.