Betlémy na hradě

Letošní novinkou tradiční výstavy betlémů na Slezskoostravském hradě jsou vzácné skříňkové betlémy.

Betlémy k Vánocům patří. Ty, které jsou k vidění na tradiční výstavě betlémů v galerii Slezskoostravského hradu, jsou vyrobené ze dřeva, ale i z keramiky, papíru nebo kukuřičného šustí. Pozornost upoutá i netradiční háčkovaný betlém.
„Betlémů je zde více než sto. Letošní novinkou je soubor skříňkových betlémů, které mají nevyčíslitelnou finanční hodnotu,“ uvedla za organizátory Petra Filipová.
„Další zajímavostí je, že vystavuje patnáct autorek betlémů, což je v České republice ojedinělé. Ženy se většinou tvorbě betlémů věnují jen z malé části, ale na Severní Moravě je tomu jinak. Mezi nejvýznamnější patří Míla Hudečková, Bohumila Koutková, Dagmar Kratochvílová a další,“ dodala Filipová.
Nejatraktivnější ozdoba loňské výstavy, Petřkovický havířský betlém od bývalého havíře Tomáše Kudelňaka, nechybí ani letos. V betlému z mořeného dřeva, na němž autor pracoval čtyři roky, poznají návštěvníci těžní věž dolu Anselm, dnes součást Hornického muzea v Petřkovicích. Jak autor řekl, inspiroval se na Příbramsku, kde je hornická tematika v betlémech častá.

Dřív než stromeček

Betlém je lidový název pro vánoční jesličky, připomínající rodnou vesničku malého Ježíška a byl tady dřív než vánoční stromeček.
Lidé si ho vyráběli sami a umísťovali do něj postavičky venkovanů, řemeslníků, ponocných i domácích zvířat. Počet postav jde až do stovek. V centru bývá chlév s jesličkami s Marií, Josefem a Ježíškem, v pozadí stojí osel a vůl, kteří Ježíška zahřívají svým dechem. Obvykle vlevo jsou klanící se pastýři, zprava přicházejí tři králové. Nad chlévem visí betlémská hvězda a anděl.
V betlemářských dílnách se tvoří z nejrůznějšího materiálu - ze dřeva, z papíru, ale také z těsta, hlíny nebo skla. Betlém se staví první adventní neděli a uchovává se do únorových Hromnic. Betlémy se vystavují už podeváté a nechybí díla od předních autorů betlémů jako například Ladislava Krále, Miroslava Valenty a dalších.