Bez mísy léků by nebyly detektivky

Písecká spisovatelka Milena Brůhová má přezdívku jihočeská Agatha Christie. Je pátou osobností v seriálu Sedmičky. Píše detektivky, povídky, psychologické prózy a hry.

Aby svědek nepromluvil, Stopa locacorten, Svatební šaty na prodej nebo Paní Spravedlnost. To je jen malý výčet knih, které napsala písecká spisovatelka, dnes devětasedmdesátiletá Milena Brůhová. Nebýt ale kolegyně v lékárně, možná by se laborantka spisovatelkou nikdy nestala.
„Jednou jsem připravovala v míse léky. Byla to nádoba na tisíc prášků, dělalo se to ručně a bylo to velmi pracné. Řekla jsem kolegyním, že než ještě jednou něco takového dělat, snad bych radši někoho zabila. Kolegyně mi na to odpověděla, ať to zkusím, něco napíšu a někoho zabiju,“ usmívá se autorka detektivek. Nápad se Mileně Brůhové zalíbil. Čeština jí šla vždycky perfektně a ve škole byla jejím oblíbeným předmětem. V roce 1973 vznikla její první detektivka s názvem Aby svědek nepromluvil. „Když šla do prodeje, jela jsem do vydavatelství pro autorské výtisky. Moc jsem se těšila. Pak jsem šla sama do restaurace, dala jsem si tatarák a víno. Alkohol vůbec nepiju, ale cítila jsem, že je to tak mimořádná chvíle, že jsem si sama udělala oslavu,“ vzpomíná Brůhová. Pak přišly nabídky na další knihy. I přesto ale Brůhová dále pracovala v lékárně. Tvořila podle toho, jestli měla dopolední nebo odpolední směnu. „Nejlépe se mi psalo od rána. V jedenáct hodin dopoledne jsem byla skvěle rozjetá. Horší ale bylo, že jsem v půl dvanácté musela jít do práce,“ říká. Děj vznikal čistě podle fantazie. Například na policisty se kvůli faktům o průběhu opravdového vyšetřování nikdy neobrátila. „V jedné z knih jsem zakončila kapitolu větou - Otevřely se dveře a docent Šídlo vykřikl. Vůbec jsem neměla ponětí, proč vykřikl. Přemýšlela jsem o tom, proč to udělal, a tím jsem docházela k logickému vysvětlení. Samozřejmě tam viděl mrtvolu. A od té mrtvoly jsem zase začala. Měla jsem ohromnou fantazii a představivost,“ popisuje vznik detektivek Brůhová.
Říká se, že v knize záleží nejvíc na první větě. „Někteří kolegové to považují za klišé. Pro mě je první věta opravdu moc důležitá. Napíšu ji a vůbec nemám ponětí, jak budu pokračovat. Ta věta mě vede. Je to neobvyklé,“ uvažuje spisovatelka. Její knihy šly na odbyt. Časem ji začali poznávat lidé na ulici, domů jí přicházely dopisy od fanoušků. Milena Brůhová se stala známou spisovatelkou. Právě proto ji strakonický místostarosta Pavel Pavel navrhl jako další tvář seriálu. „Obdivuji, že žena dokáže napsat tak skvělé detektivky,“ říká Pavel.
V roce 1979 odvysílala televize film Příbuzenstvo, ve kterém hrál například Viktor Preis, Rudolf Hrušínský nebo František Filipovský. Námětem byla detektivka Mileny Brůhové Stopa locacorten. „V televizi dávali čtyři mé detektivky. V budějovickém divadle herci nastudovali dvě divadelní hry. Parcela pro Jakuba III. byla podle mého románu a měla veliký ohlas. Bylo vyprodáno. Na premiéře mě pozvali na jeviště. Potlesk byl takový, jaký jsem málokdy zažila,“ vzpomíná Brůhová.
Poslední kniha, která vyšla v roce 2005 a ke které by Milena Brůhová ráda napsala pokračování, má titul Paní Spravedlnost.
Manžel Jiří Brůha ji celý život v psaní podporuje. Je také prvním kritikem a poradcem v jedné osobě. Spisovatelka si nikdy nezvykla na počítač. Proto píše na psacím stroji a pak knihu diktuje manželovi, který ji přepisuje do počítače. „Jsou i tací muži, kteří nesnesou slávu své partnerky. Já k nim ale nepatřím. Naopak se jejími úspěchy pyšním,“ usmívá se Jiří Brůha. Milena Brůhová vybrala do dalšího dílu seriálu strakonického trenéra basketbalistek Miroslava Vondřičku.