Bezdomovci dostanou kontejnery

Nejznámější plzeňská noclehárna nabídne na zimu tucet nových míst.

I v Plzni teploty začínají klesat pod bod mrazu, čas nocleháren pro lidi bez střechy nad hlavou přichází. „Když jsem loni přespával v zimě u svatého Františka, bylo tam hrozně plno, musel jsem spát na židli. Postel na mě nezbyla,“ popisuje situaci v Domově u sv. Františka bezdomovec Karel.

Pokud někdo v Plzni hledá v nouzi přístřeší, většinou si vzpomene právě na objekt Městské charity ve Wenzigově ulici u hlavního vlakového nádraží. „Minulé roky nám několik týdnů v největších mrazech opravdu kapacita nestačila, hodně lidí muselo přespávat na chodbách a židlích,“ připomíná velký zájem vedoucí noclehárny Džemal Gërbani. Teď by se ale měl počet míst v nejznámější plzeňské noclehárně zvýšit. Nejdřív se uvažovalo o tom, že by se po vzoru Prahy instaloval velký stan, nakonec se ale od tohoto nápadu upustilo.

„Na stan jsme neměli dostatečný prostor, musel by se hledat pozemek v jiné části města,“ říká Džemal Gërbani. A tak se nakonec budou montovat tři obytné buňky v přímém sousedství sv. Františka, na dvoře VZP. „Od pojišťovny máme pronajatý dvorek hned za zdí,“ vysvětluje vedoucí domova. Městská charita před několika dny získala podklady od projektanta, zbývá pouze posudek hygieniků a stavebního úřadu. „Na přelomu listopadu a prosince se už buňky postaví, bude to trvat jen pár dní, včetně připojení inženýrských sítí,“ dokresluje plány Gërbani.

Dva kontejnery nabídnou dvanáct lůžek, z toho osm pro muže a čtyři pro ženy bez domova, třetí buňka rozšíří služby denního centra. Poskytne umyvadlo, vařič a také dalších patnáct židlí. V noclehárně tak bude celkově k dispozici dvaačtyřicet postelí, dalších dvanáct míst poskytuje ještě azylový dům ve stejném areálu.