Bezejmenní mrtví na Berounsku. Policie hledá svědky

Berounští kriminalisté neobjasnili za posledních deset let tři vraždy. V jednom případě neznají nejen totožnost vraha, ale ani jeho oběti.

Asi pětadvaceti až třicetiletého muže někdo popravil poblíž lomu Velká Amerika u Mořiny. Byly čtyři dny před Štědrým dnem roku 1999. Na dohled od místa, kde se turisté kochají výhledem na romantický kaňon, mu někdo zezadu dvakrát prostřelil hlavu pistolí ráže sedm pětašedesát. Vrah přivezl muže k lomu autem. „Oběť ležela na břiše s rukama svázanýma za zády. Před vraždou ji mučili. Na těle měla bodnořeznou ránu. Jisté je, že toho člověka zastřelili až na místě,“ řekl berounský policejní komisař Radek Lancinger a zdůraznil, že pachatel nemusel být sám. Podle odborníků pocházel zavražděný muž z některé země bývalého Sovětského svazu.

Téměř stejný scénář

Neuplynul ani rok a na poli poblíž Hýskova našel náhodný chodec tělo muže zavražděného podobným způsobem. V tomto případě policisté brzy zjistili, že se jednalo o ukrajinského dělníka. „Jsme si téměř jisti, že obě vraždy spolu souvisejí. Pátrání momentálně vázne na tom, že neznáme totožnost oběti od Mořiny,“ podotkl Lancinger.
Kriminalisty zavedlo pátrání po aktérech zločinu až do podsvětí nejtvrdších mravů. „V tomto společenství lidí je velice těžké získat věrohodné svědectví. Jakékoli prohřešky proti řádu komunity se tam neřeší jen fackou. Každý se pochopitelně bojí promluvit,“ konstatoval komisař s tím, že totožnost muže zastřeleného u Ameriky by pátrání posunula blíž k uzavření tohoto letitého policejního pomníku.

Matka chlapce zmizela

Petra Žroutová byla mladá matka, která žila se čtyřletým synem. Od svého muže s dítětem utekla a nastěhovala se ke švagrové do Hýskova. Ta ji ubytovala v místnosti s kuchyňským koutem v jednom rozlehlém statku nad vesnicí, v němž policie později našla stopy po krvavém činu. Tělo nenašla ani policejní termovize z vrtulníku, ani pes cvičený na vyhledávání mrtvol. Po oběti zbyl jen syn a spousta otázek. A pak také bývalý manžel, který s Petrou Žroutovou údajně přijel vyřešit jisté spory večer před jejím zmizením.
Subtilní ženu viděli svědci naposledy loni 1. srpna v deset hodin večer. Na autobus do práce odcházela obvykle po čtvrté hodině ráno. Do firmy Kostal u Zdic, kde byla zaměstnaná, už ale nedorazila. V srpnu uplynul od jejího zmizení rok.
„V deset večer ji svědci ještě viděli. Podezření na to, co a jak se stalo, samozřejmě máme. Bez oběti ale nemůžeme dělat nic,“ řekl Lancinger.
Kam se mladá žena nebo její tělo podělo? Možností je podle policie víc. O tom, že se stala obětí vraždy, ale nikdo z vyšetřovatelů nepochybuje. K synovi ji podle spolubydlících poutal silný citový vztah.

Neznámý sebevrah

Kromě pachatelů těch nejbrutálnějších násilných činů hledá policie také totožnost dvou mrtvých mužů. Jeden zemřel přirozenou smrtí u vodojemu v obci Mořinka, druhý se oběsil v houští nad Hlásnou Třebání (viz sloupek vpravo). Kriminalisté by rádi uzavřeli smutné osudy těchto mužů. Pomoci jim v tom můžete po zavolání na telefonní číslo 974 872 101-2.