Bezosův Blue Origin úspěšně otestoval vlastní vesmírnou raketu

start rakety Blue Origin a modulu New Shepard

start rakety Blue Origin a modulu New Shepard Zdroj: Blue Origin

Společnost Blue Origin, kterou vlastní zakladatel společnosti Amazon Jeff Bezos, ve středu úspěšně otestovala vlastní vesmírnou raketu a návratový modul New Shepard. Start proběhl takřka v mediálním utajení z Bezosova soukromého odpalovacího střediska v Texaské poušti. Test dopadl úspěšně, raketa modul vynesla na hranici atmosféry a vesmíru do výšky necelých 94 kilometrů, odkud na padácích bezpečně sestoupil zpět na Zemi.

Blue Origin již od roku 2000 pracuje na vývoji vlastní rakety a návratového modulu pro vesmírnou turistiku. O samotné návratové kapsli a programu Blue Origin je k dispozici jen minimum informací, první se objevily v roce 2007, kdy první prototyp nosné rakety s modulem vyletěl do 87 metrů, v roce 2011 pak firma musela svůj testovací let ve výšce 14 kilometrů přerušit a raketu zničit, protože nabrala kurz směrem k obydleným oblastem Texasu.

Podle vyjádření firmy včerejší let proběhl v pořádku, raketa dosáhla rychlosti Mach 3 a vystoupala do výšky 93,6 kilometrů, v níž vypustila návratovou kapsli. „Kdokoli na palubě návratového modulu by zažil velmi příjemnou cestu na kraj vesmíru a hladký návrat na Zemi,“ okomentoval úspěšný pokus sám Bezos. Jedinou komplikací letu byla ztráta hydraulického tlaku, kvůli které inženýři Blue Origin nemohli zachránit pohonné moduly rakety pro další použití.

Blue Origins se stejně jako jeho rival, SpaceX Elona Muska, snaží vyvinout levný způsob, jak dopravovat nejen materiál, ale i lidskou posádku do vesmíru. „Kdyby New Shepart byl tradičním postradatelným vesmírným dopravním prostředkem, včerejší let by byl naprosto bezchybný,“ podotkl jízlivě Bezos k jedinému zádrhelu včerejšího startu v podobě ztracených pohonných modulů.

Firma podle Bezose aktuálně pracuje na větší verzi rakety i modulu, který by se již měl oficiálně dostat do vesmíru (za oficiální hranici začátku vesmírného prostoru je označována výška 100 kilometrů nad Zemí) a být schopen dokovat u Mezinárodní vesmírné stanice.