Boj proti cestě přes skálu

Na strakonické Podskalí má vést třetí cesta. Jen kousek od dvou dalších. Místní ji považují za zbytečnou.

Na strakonickém sídlišti Mír je pozdvižení. Lidé tu bojují proti plánované cestě. Vyjde asi na sedm milionů a stane se novou spojnicí na Podskalí.
Problém je v tom, že tam už teď vedou cesty dvě. „K čemu na tak krátkém úseku třetí cestu? Tomu prostě nerozumím,“ říká například Milan Broulím.
Loni byl jedním z několika desítek lidí, kteří se podepsali pod petici. 19. ledna pak sepsal vlastní žádost, aby radnice od cesty upustila. Odpovědí bylo sezení u starosty a ujišťování, že se zatím nic neděje. „Chceme zastavit územní rozhodnutí, než bude pozdě,“ říká.
Proti je i zastupitelka Hana Roudnická. „Nechali jsme vypracovat odborný posudek. Pokud se začne kvůli cestě vrtat do skály, může to vést k narušení statiky panelových domů nad ní,“ upozorňuje.
Propojení sídliště s Podskalím má přinést schodišťový i bezbariérový sestup do míst kolem sezonní restaurace. Objeví se tu nové vyhlídky, dřevěný můstek a kamenná rampa.
Starosta města Pavel Vondrys nechtěl plánovanou cestu komentovat. „Ještě není nic rozhodnuto, projekt zatím není schválený,“ říká. Ve čtvrtek 11. března se má s obyvateli Míru sejít U Mravenčí skály na Čaji o páté.
Lidé z města chodí na Podskalí kolem pivovaru, obyvatelé z Míru zase kolem kina U Mravenčí skály. „Je zbytečná a stejně nic nezkrátí,“ říkají lidé z Míru.
Redaktorka Sedmičky si trasy prošla s hodinkami. Dosavadními cestami to k letní restauraci trvá zhruba osm minut. Chůze po nové trase, kde je dnes skála a křoví, potrvá přibližně polovinu času. Miliony korun za čtyři minuty chůze však místním přijdou zbytečné.

Petice: lidé řeší parkování i aquapark

Písečtí donesli loni na radnici čtyři petice, Strakoničtí dvě. Některými z nich se radní stále zabývají.
Opravte silnici, kanalizaci, zajistěte noční klid. Nechceme cestu kolem paneláku ani aquapark. Potřebujeme místo před domem a pouliční světla.
Takové požadavky směřují lidé na radnice prostřednictvím petic. Spoléhají na ně jako na poslední možnost, když už psát stížnosti nebo veřejně vystoupit na schůzi zastupitelstva nepomáhá.
Písečtí sepisovali loni petici čtyřikrát. „Radnice se jim snaží vyhovět, pouze někdy to z finančních důvodů nejde hned,“ říká tajemnice písecké radnice Zlatuše Hofmanová. Nejvíce v loňském roce obyvatelé Písku diskutovali o přestavbě plaveckého stadionu na aquapark. Odpůrci se báli, že ubyde místa na plavání pro plavce i sportovní oddíly. Radní sice petici projednali, nechtěli ale od plánu upustit a pokračovali v přípravě přestavby. Dokonce svolali veřejnou besedu na toto téma. Město nakonec nedostalo dotaci, takže aquapark zatím stavět nebude.
Na strakonickou radnici se loni obrátili obyvatelé města dvakrát. Kromě cesty na Podskalí, kterou považují za zbytečnou, řešili parkování na Barvínkově. Lidem vadí, že před soukromými domy parkují zaměstnanci zbrojovky. Podle nich bezdůvodně, protože o kus dál má továrna vlastní parkoviště. „Navrhovali jsme, aby nám radnice dala rezidentní kartičky, ale zatím se nic neděje,“ říká Josef Štrébl, jeden z podepsaných pod peticí.
K vyjádření nesouhlasu slouží i modernější metody. Diskuse na webových stránkách médií nebo na síti facebook, jako to bylo i v případě protestu proti výstavbě lávky u strakonického pivovaru.