Brigády? Jsou, ale je jich dost málo

Mají studenti šanci v létě si na brigádě vydělat nějaké peníze? Sedmička zjistila, že možnosti jsou velmi omezené.

Za šedesát až osmdesát korun na hodinu pracují v létě studenti v aquaparku v Karviné. Není to mnoho, ale i tak zájem převyšuje poptávku. „Brigádníky využíváme hlavně na letním koupališti, protože je to pouze sezonní práce na léto,“ řekl ředitel společnosti Stars Petr Dyszkiewicz. V aquaparku v Karviné najde v létě práci zhruba deset brigádníků. „Přijímáme plavčíky i lidi na pomocné práce jako je úklid nebo kontrola lístků. Plavčíci musí mít samozřejmě speciální kurz,“ vysvětluje vedoucí koupaliště Taťána Červená.
Jednou z největších zprostředkovatelských agentur v regionu je Job-centrum Ostrava, která má od poloviny května místa pro asi třiadvacet tisíc lidí. „Brigády máme, ale trh poznamenala krize. Loňský rok byl kvůli tomu katastrofální, letos máme necelých padesát procent z nabídek, které byly před krizí,“ uvedl šéf agentury Radovan Burkovič.
Kdo brigádu hledá až teď, nemá to jednoduché. „Začala jsem se o brigádu zajímat až v květnu, což bylo trochu pozdě. Nevím, jestli se vůbec někam dostanu,“ říká studentka Ostravské univerzity Magdaléna Nováková.
Lidé potvrzují, že možností, kde sehnat na léto brigádu je v Karviné málo. „Pokud nemáte známosti, je to téměř nemožné,“ stěžuje si Pavel Dolejš. Volná místa tradičně nabízejí supermarkety. „Máme zájem o brigádníky speciálně v letních měsících, kdy naši zaměstnanci čerpají dovolenou. Podle potřeb obchodu je to nejčastěji u pokladny či doplňování zboží,“ uvedla Eva Karasová, manažerka řetězce Tesco Stores České republiky.
Každým rokem přijímají brigádníky i velké společnosti na Novém poli ve Starém Městě. „Přijímáme řádově desítky lidí. Letos už máme přes dvě stovky přihlášených zájemců. Speciální požadavky nejsou žádné, proto rozhoduje pořadí,“ vysvětluje personalistka společnosti Shimano Alexandra Kubalová.
Jaké máte zkušenosti se sháněním brigád?