Britským vojákům v Afghanistánu pomáhají miniaturní vrtulníky

Britský voják s bezpilotním vrtulníkem Nano

Britský voják s bezpilotním vrtulníkem Nano Zdroj: Britske ministerstvo obrany (Ministry of Defense)

Podle snímku by se mohlo zdát, jako by se britský voják ve chvíli volna věnoval svému modelářskému koníčku, ale ve skutečnosti může jít zrovna o přípravu bojové akce; vojáci britského kontigentu v Afghánistánu totiž jako první dostali miniaturní průzkumné vrtulníky pro operace ve frontových liniích.

BBC News píše, že ministerstvo obrany plánuje nákup až 160 těchto bezpilotních strojů. „Drone“ nazvaný Black Hornet Nano, je norského původu a díky svým rozměrům a váze (asi 12,5 centimetrů a 16 gramů) dokáže snadno a relativně nenápadně obletět překážky a identifikovat potenciální skryté nebezpečí. Vrtulníček je vybavený fotoaparátem a umožňuje přenos videa.

Britská armáda nasazuje v Afghánistánu přes 300 větších bezpilotních prostředků, u Black Hornetu však zdůrazňuje, že je snadno přenosný pro hlídky, které pracují v drsných a často větrných podmínkách. Drony mohou vojáci pilotovat buď přímo, nebo je možné je naprogramovat, aby sledovaly souřadnice pomocí GPS. Mluvčí ministerstva potvrdila, že stroje už byly loni vyzkoušeny v ostré akci.

Video z testování prototypu vrtulníku Nano z roku 2009

Společnost Marlborough Communications se sídlem v Surrey má smlouvu na dvacet milionů liber na dodávku a údržbu 160 bezpilotních dronů, které původně vyvinula technologická firma Prox Dynamics pro pátrací a záchranné operace.

Malý ale šikovný

Letoun, jež svými rozměry připomíná spíš pokojový model, napájí baterie, s níž může letět až 30 minut. Akční rádius má 800 metrů a jeho maximální rychlost činí 35 kilometrů za hodinu.

Stroj je vhodný například k odhalování pozic bojovníků Talibanu a výbušnin. „Tyhle stroje se opravdu osvědčily při zjišťování pozic povstalců, při určování palebných bodů, ale třeba i při kontrole exponovaných míst, jimiž se chystáme projít, “ řekl seržant Christopher Petherbridge z průzkumné brigády. „Malé drony se velmi snadno ovládají a našim klukům ohromně pomáhají svými možnostmi,“ dodal.

Britský ministr obrany Philip Dunne řekl, že inteligentní systémy pro sledování a průzkum jsou klíčovou investiční složkou v novém vybavování armády v příštích deseti letech. Armádní výdaje uvedené minulý měsíc obsahují, mimo jiné, téměř 36 miliard liber na novou generaci nukleárních ponorek, 19 miliard na bojové letouny a kolem 17 miliard půjde do obnovy flotily Royal Navy.